Search

Pet čajeva koji dokazano ublažavaju bolove

Pet čajeva koji dokazano ublažavaju bolove

Mislili ste da čajevi služe samo za opuštanje? Ovo su neki koji dokazano ublažavaju bolove.

Crni ili zeleni čaj

Zeleni čaj se proizvodi iz iste biljke kao i crni, Camellie sinensis.  Zbog posebnih klimatskih uslova u krajevima gdje raste ova čajna biljka postoje i njeni različiti varijeteti. A ono po čemu se razlikuju crni i zeleni čaj jeste način pripreme i obrade lišća.

Jedan od najznačajnih sastojaka ovih čajeva je teanin koji može ublažiti napetost i depresiju. Efekti aminokiseline L – teanina proučavani su u različitim studijama, a većina istraživanja je bila usmjerena na njegovu upotrebu kod liječenja anksioznosti jer opušta um bez izazivanja pospanosti.

Osim toga, teanin poboljšava koncentraciju, snižava krvni pritisak, ublažava simptome pms-a, te smanjuje negativan učinak kofeina koji je takođe jedan od glavnih sastojaka zelenog i crnog čaja.

Zeleni, crni, hibiskus ili rooibos

Ovi čajevi su dobar izbor za ljude s artritisom, fibromialgijom ili bolovima u zglobovima. Svi su, naravno, veoma bogati antioksidansima koji blokiraju put slobodnim radikalima.

Čaj od hibiskusa takođe snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, te ublažava probleme s digestivnim traktom i imunološkim sistemom. I rooibos je poznat po mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, koristi se za liječenje tegoba koji pogađaju dojenčad i vrlo je popularan u liječenju alergija.

Kamilica

Čaj od kamilice ima nevjerovatna ljekovita svojstva. Poznat je kao prirodni sedativ koji je veoma dobar za blage oblike depresije i anksioznosti, posebno je popularan kod liječenja anksioznosti kod djece. Idealan je za ublažavanje probavnih tegoba, upala, stresa i alergija. Opušta mišiće materice i tako smanjuje menstrualne tegobe. Takođe djeluje antiupalno, antialergijski, kao blagi analgetik, te njeguje problematičnu kožu i jača kosu.