Search

Popodnevni drijemež bi vam mogao spasiti život

Popodnevni drijemež bi vam mogao spasiti život

Često smo čuli kako spavanje tokom dana ima svoje zdravstvene prednosti, a da ne spominjemo poboljšanje raspoloženja. Međutim, ispostavilo se da bi jednosatni drijemež poslije ručka mogao biti pravi spasilac.

Prema istraživanjima predstavljenim na konferenciji Europskog udruženja kardiologa u Londonu popodnevno spavanje je povezano sa smanjenjem krvnog pristiska i može smanjiti rizik od srčanog udara.

Studija je analizirala uticaj drijemanja na krvni pritisak kod 386 bolesnika s hipertenzijom (oni koji obično imaju povišen krvni pritisak) prosječne dobi od 61,4 godina.

Istraživači su ustanovili kako su oni koji su odspavali popodne imali 5 posto niži krvni pritisak u odnosu na one koji nisu.

Pozitivan učinak dnevnog sna je bio prisutan bez obzira na faktore poput pušenja, fizičke aktivnosti te unosa soli, alkohola i kafe.

”Popodnevni san je običaj koji je danas postao privilegija zbog radnog vremena od devet sati i više, te intenzivne dnevne rutine. Naša studija je pokazala da je popodnevno spavanje povezano s nižim krvnim pritiskom, ali su osobe koje odspavaju popodne i dosta korisnije”, kazao je autor istraživanja dr Manolis Kallistratos, kardiolog u bolnici Asklepielon Voula u Atini.

”Otkrili smo da je popodnevno spavanje povezano s nižim krvnim pristiskom tokom 24 sata, poboljšanim padom krvnog pritiska noću, kao i manjim oštećenjem arterija i srca. Što je duži dnevni drijemež to je niži sistoilički krvni pritisak, a to znači i manje antihipertenzivnih lijekova”, dodao je on.

(The Independent)