Search

Pušenje pogoršava komplikacije dijabetesa, ali prestanak može pomoći

Pušenje pogoršava komplikacije dijabetesa, ali prestanak može pomoći

Nova studija, objavljena u stručnom časopisu Circulation, je pokazala da pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji puše imaju znatno veći rizik za moždani udar, bolesti srca i preranu smrt u odnosu na dijabetičare nepušače.

Za potrebe istraživanja naučnici sa univerziteta u Wuhanu su analizirali podatke 89 ranijih studija o pušenju među odraslima s dijabetesom tipa 2. Rezultati su pokazili da pušaći s dijabetesom imaju 1,5 – 2 puta veću vjerovatnoću da dožive moždani udar i bolesti srca.

Dijabetičari koji puše također imaju veći rizik od zatajenja srca, začepljenja arterija i smanjenog protoka krvi u udovima. Šanse za razvoj ovih neželjenih stanja mogu se smanjiti ako dijabetičari prestanu s ovom nezdravom navikom. Međutim, rizici su i dalje bili veći nego kod dijabetičara koji nikada nisu pušili.

Koristeći procjene rizika svojih istraživanja i globalne stope smrtnosti od dijabetesa, naučnici su uzračunali kako je pušenje odgovorno za 14,6 posto smrti muškaraca i 3,3 posto smrti žena s dijabetesom.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pušenje itekako može pogoršati zdravstvene rizike koji idu uz dijabetes, pored gore navedenih to su i bolesti bubrega, oštećenja živaca i sljepilo.

(Reuters)