Search

Dječje sobe – utočište mira i veselja

Dječje sobe – utočište mira i veselja
Pripremila: Ivana Milardović

Svatko želi svoj vlastiti kutak koji odiše našom osobnošću, koji je njegovo utočište mira i veselja. Kod djece je ta potreba još više istaknuta, oni trebaju prostor za igru, učenje, spavanje, druženje s prijateljima – prostor koji odražava njihove afinitete i interese. Namještaj u dječjoj sobi kao i razmještaj, moraju se prilagoditi dakle, potrebama svakog djeteta pojedinačno.

Sigurnost je bitan aspket pri odabiru namještaja za dječju sobu. Materijali izrade moraju biti kvalitetni i otporni, neškodljivi za zdravlje djeteta. Danas se većinom koristi kao osnovni materijal iverica, no nje ima iz mnogo izvora različite kvalitete. Pri odabiru potrebno je obratiti pažnju i na rubove kreveta, pisaćeg stola, ručkice… Oštri bridovi kao i neprilagođene ručkice uzročnici su mnogobrojnih ozljeda i sličnih neugodnosti.
Ako je prostor dovoljno velik, poželjno je odvojiti poseban kutak za svaku aktivnost djeteta – spavanje, hranjenje, presvlačenje, igranje, učenje, sviranje, crtanje….

djecje sobe2

Kako dijete raste i razvija se, tako se mijenjaju njegove potrebe, stoga je bitno pronaći namještaj koji je multifunkcionalan, prilagodljiv dobi djeteta bez većih zahtjeva. Soba za bebe sadržava prostor za spavanje, spremanje odjeće i ostalih potrepština, te prostor za previjanje. Nastavak za previjanje moguće je kasnije skinuti bez oštećenja i staviti policu za TV, HI-FI, konzolu i slično. Dječji krevetić je moguće zamijeniti s krevetom širine 90 cm, a u budućnosti i s krevetom širine 140 cm.

Radni stol nezaobilazan je element sobe svakog školarca na čiji smještaj treba obratiti posebnu pažnju. Položaj mora biti takav da prirodna svjetlosti dolazi s lijeve strane (ako je dijete dešnjak) te da dijete ima pogled na ulazna vrata. Pokraj stola poželjno je postaviti pano na koji se vješaju radovi djeteta, jer to potiče kreativnost i razvija natjecateljski duh.
Dječja soba može biti uređena u različitim stilovima i bojama, ali je važno uskladiti s interesima i željama djeteta. Ukoliko je dijete dovoljno veliko poželjno ga je uključiti u odabir sobe a posebno boja. Poželjne boje su modra, žuta, crvena, zelena te kombinacije ljubičasto-zelena i plavo-bijela.

djecje sobe