Search

Danas se obilježava Dan bez automobila

Danas se obilježava Dan bez automobila

Svake godine 22. septembra ljudi širom svijeta ostavljaju automobile kod kuće i glavne ulice svjih gradova pretvaraju u pješačke zone. Na taj način se obilježava Dan bez automobila, a osnovni cilj je skrenuti pažnju na pretjerano korištenje automobila i na zagađenja koja cestovni saobraćaj izaziva.

Dan bez automobile prvi put je spontano obilježen za vrijeme naftne krize 70-ih godina, dok su intenzivnije akcije obilježavanja ovog dana u europskim gradovima organizovane tek početkom 90-ih godina. Europski komesar za životnu sredinu, gospođa Margot Wallstrom, pokrenula je akciju Europski dan bez automobila – European Car Free Day – 1999. godine kao pilot projekat EU kampanje “U grad bez mog auta”.

Osnovna namjera je skrenuti pažnju građana na problem prijevoza automobilima, ukazati na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima, te potaknuti ljude da automobile zamjene biciklima, šetnjama i javnim prijevozom.

U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači zraka. Oni ispuštaju gasove koji sadrže ugljenmonoksid, azone okside, ugljovodonike, olovo i razne čestice. Ovi gasovi su veoma opasni jer imaju velik uticaj na zdravlje ljudi, životinja i opšte stanje okoliša u urbanim sredinama.

Europskim danom bez automobila završava se Europska sedmica mobilnosti, koja se svake godine obilježava od 16. do 22. septembra. Ovogodišnji slogan je „Biraj. Mijenjaj. Kombinuj“, kojim se usmjerava pažnja na važnost upotrebe razčičitih vrsta prijevoza.

BIHAMK jedna od vodećih organizacija u našoj zemlji koja radi na unapređenju cestovne sigurnosti, ove godine će uključiti i grad Sarajevo u navedeni projekat i realizovati kampanju u okviru “Europskog dana bez automobila” pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a za čiju realizaciju je dobila takođe i podršku Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, MUP-a KS, Sarajevo osiguranja i Biciklističkog kluba “Trek Team”.

Kampanja “22. Septembar/rujan – dan bez automobila” realizovaće se u vremenu od 17.00 – 20.00 sati, kada će u užem jezgru grada biti na snazi obustava saobraćaja, radi bezbjednosti učesnika u manifestaciji.

U okviru iste planirana je rekreativna vožnja jednoobrazno obučenih biciklista kroz grad (Vječna vatra- Skenderija -Vjećnica- Vječna vatra), a zatim i kratki program na platou ispred Vječne vatre, gdje će se djeca moći takmičiti u vožnji bicikla na poligonu spretnosti i crtanju likovnih radova. Troje najboljih i u jednoj i u drugoj kategoriji će biti adekvatno nagrađeni.