Search

Upala u mozgu povezana sa rizikom od shizofrenije

Upala u mozgu povezana sa rizikom od shizofrenije

Novo otkriće može iz temelja promijenti razumijevanje shizofrenije, te otvara nove puteve za liječenje i sprečavanje ovog psihotičkog poremećaja.

Britanski naučnici su otkrili da shizofrenija može biti uzrokovana upalom u mozgu, što sugeriše da bi protuupalna terapija mogla biti novi način za liječenje ove razarajuće duševne bolesti koja pogađa otprilike 1 posto odrasle populacije.

”Ovo može biti jedinstvena prilika za liječenje i prevenciju shizofrenije, nakon odgovarajućih kliničkih ispitivanja”, kazao je Petar Bloomsfield, neurolog na Imperial Collegu u Londonu i glavni autor studije koja je objavljena u časopisu American Journal of Psychiatry.

Istraživanje je pokazalo da su mikroglije, ili imunološke stanice koje se nalaze u nervnom sistemu, aktivnije u mozgu osoba sa shizofrenijom, kao i kod osoba koje su izložene većem riziku od razvoja shizofrenije.

Za potrebe studije istraživači su analizirali aktivnosti imunoloških stanica u mozgu kod 56 odraslih ispitanika, koristeći tehniku poznatu kao pozitronska emisijske tomografija (PET). Neki ispatinici su imali dijagnozu shizofrenije, neki su imali rizik za bolest – blage psihotične simptome ili porodičnu historiju, dok ostali nisu imali nikakve simptome niti su bili pod rizikom.

Snimanje je pokazalo da su mikroglije značajno aktivnije u mozgu osoba sa shizofrenijom, kao i kod onih s velikim rizikom od ove bolesti.

Naučnici još uvijek nisu sigurni kako upala u mozgu dovodi do psihotičnih simptoma kod nekih ljudi, ali buduća istraživanja mogu ponuditi važne odgovore.

(Huffington Post)