Search

Danas je Svjetki dan psorijaze

Danas je Svjetki dan psorijaze

Svjetski dan psorijaze obilježava se 29. oktobra širom svijeta, a posvećen je oboljelima od psorijaze i psorijatičnog artritisa. Osnovni cilj je podizanje svijesti o težini ovog oboljenja, osiguranje boljeg pristupa liječenju oboljelima, te pružanje podrške i smanjenje diskriminacije. Iako mnogi vjeruju, psorijaza nije zarazna bolest, pa pored fizičkih problema bolest nerjetko negativno utiče i na psihičko zdravlje.

Psorijaza i psorijazni artritis imaju ogroman uticaj na živote ljudi i moraju biti ozbiljnije shvaćeni od strane domaćih i međunarodnih vladajućih struktura. Potrebno je uložiti sve napore i upoznati političare na svim nivoima vlasti, kao i donosioce odluka u zdravstvu, s kakvim se izazovima oboljeli od psorijaze svakodnevno susreću.

Također, nikad do sada nije bilo toliko istraživanja o psorijazi i psorijaznom artritisu, novi tretmani se razvijaju po prvi put u historiji, a tu su i rezolucija i izvještaj o psorijazi Svjetske zdravstvene organizacije, koji ističu niz ključnih koraka koje vlasti mogu poduzeti kako bi se poboljšala trenutna situacija.

Zbog toga je slogan Svjetskog dana psorijaze 2015 – ”Nada, akcija, promjena”.

Ciljevi Svjetskog dana psorijaze:

Podizanje svijesti: pokazati oboljelima da nisu sami i uputiti javnost o ovom razornom oboljenju, te kakve posljedice može da izazove. Veoma važno je i raspršiti mitove o ovoj bolesti, kao što vlada pogrešno mišljenje da je psorijaza zarazna.

Poboljšanje pristupa liječenju: potaknuti sistem zdravstvene zaštite, vladajuće strukture, ljekare, medicinsko osoblje i sve one koji su uključeni u proces liječenja, kako bi se oboljelim omogućila adekvatna terapija. Dugo vremena psorijaza i psorijazni artritis nisu imali visok prioritet. Ove bolesti moraju biti na samamom vrhu svjetske zdravstvene agende.

Povećanje razumijevanja: pružiti informacije svima koji su pogođeni ovim stanjem, te informisati i educirati širu javnost kako bi se što otvorenije i pouzdanije razgovaralo o psorijazi.

Izgradnja jedinstva u zajednici oboljelih: obezbjediti platformu sa koje se glasovi oboljelih iz cijelog svijeta mogu čuti kao jedan glas upućen oboljelima, javnosti i donosiocima odluka.

Članovi i ne članovi svjetskih udruženja oboljelih od psorijaze 29. oktobra 2004. godine započeli su s obilježavanjem Svjetskog dana psorijaze kako bi naglasili i podigli svijest o psorijazi i psorijatičnom artritisu. Ovaj događaj predstavljen je i organiziran od strane međunarodne organizacije koja ujedinjuje udruženja oboljelih od psorijaze iz cijelog svijeta – International Federation of Psoriasis Associations (IFPA). Članovi IFPA redovno se sastaju kako bi uspostavili saradnju i raspravljali o važnim pitanjima koja utiču na svjetsku zajednicu oboljelih od psorijaze i psorijatičnog artritisa.

Psorijaza pogađa gotovo tri posto svjetske populacije, muškarce, žene, djecu, pa čak i dojenčad. Mnogi od njih trpe stalnu bol zbog kože koja puca i krvari. Često su u neugodnoj situaciji jer im se koža neprestano ljušti što je vidljivo na odjeći i ljudima oko njih. U stalnoj su borbi jer nemaju odgovarajući lijek niti tretman koji bi ih izliječio. Neki od oboljelih imaju i artritis zbog kojeg ne mogu izvršavati svakodnevne obaveze. Više od svega ih pogađa izbjegavanje u društvu jer okolina još uvijek ne razumije ovu bolest.

Psorijaza je jedna od najčešćih hroničnih kožnih oboljenja. Radi se o hroničnoj recidivirajućoj upalnoj bolesti koju prate oštro ograničena žarišta različite veličine, pokrivena srebrenkasto-bijelim ljuskicama, a pored kože često su zahvaćeni i oštećeni nokti. Tačan uzrok nije poznat iako je povezana s imuno-sistemom i ima nasljednu predispoziciju. Kod osoba s psorijazom stanice kože prebrzo rastu i nakuplaju se u gornjim slojevima kože. Dok je normalnoj stanici kože za proces rasta potrebno 28 do 30 dana, stanici kože s psorijazom treba 7 dana, što dovodi do formiranja ljuskica koje mogu pući i krvariti.

Ovo je hronična bolest praćena poboljšanjima i pogoršanjima, tako se ljeti promjene mogu povući, dok u zimskim mjesecima dolazi do pogoršanja. U turskoj postoje lječilišta gdje pacijentima, u specijalnim bazenima, zadebljali sloj kože “guli” vrsta malih riba iz porodice Ciprinde (Cyprinidae). “Riba doktor” hrani se površinskim slojem ljudske kože i pri tom ispušta enzime koji ublažavaju tegobe osoba s psorijazom.

(IFPA)