Search

Šta je dobro znati o kašalju?

Šta je dobro znati o kašalju?

Kašalj predstavlja refleksnu reakciju na podražaj sluznice bilo kojeg dijela disajnog puta.

Pripremila: Mr. ph. Anita Pejić

Kašalj je vrlo čest razlog posjete ljekaru i predstavlja refleksnu reakciju na podražaj sluznice bilo kojeg dijela disajnog puta. Uzroci kašlja mogu biti različiti, od čestica prašine, raznih plinova, pa do pojedinih bolesti – od najobičnije prehlade pa do ozbiljnijih bolesti poput gripe, upale pluća, astme itd. Za svaki kašalj, važno je utvrditi uzrok i odrediti pravilno liječenje osnovne bolesti koja je i dovela do kašlja, pa tek onda smirivati kašalj ili poticati iskašljavanje ovisno da li se radi o produktivnom – „vlažnom“ ili neproduktivnom – „suhom“ kašlju.

Kada posjetiti ljekara?

Ukoliko kašalj traje duže od sedam dana, ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, pri pojavi gustog gnojnog iskašljaja ili krvi u iskašljaju, ako je kašalj praćen lošim opštim stanjem, malaksalošću, otežanim disanjem te slabim apetitom i mršavljenjem. Također se valja obratiti ljekaru i ako je kašalj simptom neke ozbiljnije bolesti disajnog sistema, npr. gripe i upale pluća ili je simptom pogoršanja hroničnih plućnih bolesti kao HOPB-a (hronična opstruktivna plućna bolest) i astme.

Jeste li znali? Prilikom kašlja, zrak prolazi kroz dušnik brzinom do 480 km/h!

Ukoliko je uzrok kašlja upala u sistemu za disanje, veoma je važno utvrditi da li se radi o bakterijskom ili virusnom uzročniku. Ako su virusi uzrok upale, liječenje je simptomatsko, dok se za liječenje bakterijske upale koriste antibiotici koje Vam može propisati samo ljekar.

Kako odabrati lijek protiv kašlja?

deutsche journalisten dienste Bild: 53081

U odabiru lijeka osnovno je odrediti je li kašalj produktivan, praćen iskašljajem ili suh, odnosno neproduktivan. Suhi kašalj veoma često umara jer pojačano troši kisik i energiju organizma smanjujući tako opšti imunitet i zato takav kašalj treba suzbijati lijekovima protiv kašlja, tzv. antitusicima. Ako je kašalj produktivan, praćen iskašljavanjem, korisno je poticati iskašljavanje obilnom hidratacijom (unošenjem tečnosti u organizam) i tzv. ekspektoransima (lijekovima koji pomažu pri iskašljavanju).

Šta može pomoći da se brže riješite kašlja?

Pokušajte da se što više odmarate i pijte puno tekućine (3 do 4 litre na dan). Koristite ovlaživač zraka u sobi u kojoj boravite. Topao, vlažan zrak pomaže oslobađanje sluzi u disajnim putevima i iskašljavanju. Ako je kašalj produktivan, uzmite lijek za iskašljavanje koji se može kupiti u apoteci u slobodnoj prodaji. Ako je kašalj suh, a ometa san i iscrpljuje, treba ga ublažiti lijekovima protiv kašlja.

Ako je kašalj produktivan, uzmite lijek za iskašljavanje

Ako je moguće, najbolje je ne zaustavljati kašalj. Kašalj je osnovni mehanizam uklanjanja sluzi iz disajnih puteva. Izbjegavajte prostorije sa duhanskim dimom, kafu, alkohol, mlijeko i mliječne proizvode, gazirana pića, voćne sokove jer mogu da produže proces ozdravljenja.

(PR ČLANAK)