Search

Dijabetes danas ubija više nego HIV, tuberkuloza i malarija zajedno

Dijabetes danas ubija više nego HIV, tuberkuloza i malarija zajedno

Stručnjaci za dijabetes pozivaju svjetske lidere da uvedu dodatne poreze na šećer u borbi protiv pretilosti, tvrdeći kako bi takav potez spasio mnoge živote i smanjio troškove liječenja građana.

Međunarodna federacija za borbu protiv dijabetesa (IDF) je na sastanku lidera dvadeset zemalja grupe G20 upozorila na epidemiju pretilosti i dijabetesa. Ukazali su da svakih šest sekundi jedna osoba umre od dijabetesa, što ga čini većim ubicom od HIV-a, tuberkuloze i malarije zajedno.

IDF procjenjuje da većina zemalja troši između pet i 20 posto sredstava iz bužeta za zdravstvo samo na liječenje ove bolesti.

Dijabetes tipa 2, koji je usko povezan s pretilošću i nedostatkom fizičke aktivnosti, čini oko 90 posto slučajeva i brzo raste, posebno u zemljama u razvoju gdje se ljudi uglavnom hrane zapadnjačkim načinom ishrane. Najveći broj dijabetičara trenutno živi u Kini.

”Dijabetes ne dovodi u opasnost samo pacijente, nego i cijele ekonomije”, kazala je Petra Wilson, izvršni direktor IDF-a, krovne organizacije koja broji preko 230 nacionalnih udruženja.

Ona je pozvala lidere vodećih svjetski zemalja i zemalja u razvoju da sarađuju u borbi protiv pretilosti, na isti način kao što su zajedno djelovali tokom finansijske krize 2008. godine.

Očekuje se da će do 2040. godine svaka deseta odrasla osoba na svijetu imati dijabetes. Stručnjaci također procjenjuju da će budžet zdravstva koji se troši na liječenje dijabetesa porasti sa 673 na 800 milijardi dolara.

Neke zemlje, uključujuči Meksiko, Čile i Francusku, već eksperimetišu sa različitim varijacijama oporezivanja šećera. Međitim, postoje značajne političke prepreke, kao i otpor prehrambene industrije.

(HuffingtonPost)