Search

Dojenje kod nekih žena može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Dojenje kod nekih žena može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Žene s gestacijskim dijabetesom koje doje duže od dva mjeseca imaju 50 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, sugeriše nova studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

Poznato je da je majčino mlijeko idealna hrana za bebe. Međutim, sve vise istraživanja pokazuje koliko je dojenje korisno, ne samo za bebe, nego i za majke.

Nova studija je pokazala da je dojenje duže od dva mjeseca povezano s oko 50 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 kod majki koje su već imale gestacijski dijabetes. Isto tako, što žena duže doji šanse za oboljevanje od dijabetesa tipa 2 su manje.

Gestacijski dijabetes melitus je stanje poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina koje se javlja kod nekih žena tokom trudnoće. Uglavnom se dijagnozira između 24. i 28. sedmice trudnoće, mada može i ranije. Manifestuje se povećanim nivoom glukoze u krvi, te posljedičnim simptomima poput pojačane žeđi, učestalog mokrenja, zamućenja vida, svraba kože, usporenog zarastanja rana i tvrdokornijih gljivičnih infekcija.

Gestacijski dijabetes melitus prolazi u roku od šest sedmica nakon porođaja, jer mu je glavni uzrok upravo trudnoća, odnosno činjenica da neki od hormona posteljice blokiraju dejstvo inzulina koga treba više proizvesti da bi ga bilo dovoljno.

Povećan rizik od razvitka gestacijskog dijabetesa imaju žene koje su ga imale u prethodnoj trudnoći, zatim one koje su pretile, imaju u porodici rođake s dijabetesom ili su se puno ugojile u trudnoći.

Zato stručnjaci ženama koje si izložene povećanom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2, pretile žene ili žene koje su imale gestacijski dijabetes, preporučuju da što duže doje.

Istraživački tim, iz Kaiser Permanente Northern California Division of Research, pratio je dvije godine više od 900 žena koje su u trudnoći dobile gestacijski dijabetes. Tokom tog vremena kod 12 posto njih razvio se dijabetes tipa 2.

Pokazalo se da žene koje su svoje bebe hranile isključivo dojenjem imaju 54 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koje su koristile samo formulu.

Istraživači pojašnjavaju kako dojenje na određeni način resetuje metabolizam tijela poslije metaboličkog haosa trudnoće i da se tijelo na taj način oporavlja od trudnoće.

Stručnjaci također naglašavaju kako bi stvaranje strategije za smanjenje rizika od dijabetesa trebalo početi tokom trudnoće, te nastaviti kada se beba rodi.

(HealthDay)