Search

Dijabetes tipa 2 može povećati rizik od demencije, posebno kod žena

Dijabetes tipa 2 može povećati rizik od demencije, posebno kod žena

Žene s dijabetesom tipa 2 mogu biti u opasnosti od razvoja vaskularne demencije, koja nastaje zbog oštećenih ili blokiranih krvnih sudova u mozgu, navodi se u meta-analizi objavljenoj u stručnom časopisu Diabetes Care.

Analizirajući podatke o gotovo 2,5 milona učesnika u 14 studija, međunarodni tim naučnika je utvrdio da su žene s dijabetesom tipa 2 izložene 20 posto većem riziku od razvoja vaskularne demencije nego muškarci s dijabetesom.

Vaskularna demencija spada u vrstu poremećaja centralnog nervnog sistema, karakterišu je problemi s pamćenjem, planiranjem, rasuđivanjem i drugim misaonim procesima, uzrokovani oštećenjem mozga zbog smanjenog dotoka krvi u mozak.

Stručnjaci naglašavaju da je rizik od bilo kojeg oblika demencije bio isti za oba spola, oko 60 posto veći za dijabetičare nego za ljude bez ove bolesti.

”Moguće je da isti mehanizmi, koji uzrokuju veći rizik od bolesti srca i moždanog udara kod žena s dijabetesom, također uzrokuju povećan rizik od vaskularne demencije”, kazala je autorica studije Rachel Huxley, direktor Škole za javno zdravlje pri Univerzitetu Curtin u Perthu.

”Još uvijek u potpunosti ne razumijemo zašto žene s dijabetesom imaju povećan rizik od vaskularnih bolesti, možda zbog spolnih hormona ili zbog teže kontrole nivoa glukoze u krvi kod žena nego kod muškaraca s dijabetesom”, dodala je ona.

Oko 44 miliona ljudi širom svijeta pati od demencije. Poznato je da simptomi demencije proizilaze iz dva glavna uzroka, Alzheimerove bolesti koja nije uzrokovana oštećenjem krvnih sudova, ili vaskularne demencije koju je moguće spriječiti. Faktori rizika za vaskularnu demenciju  su dijabetes tipa 2, pušenje i pretilost.

Osobe koje su u opasnosti od razvoja dijabetesa i one s dijabetesom mogu uraditi mnogo stvari kako bi smanjili rizik od demencije, kao što je prekid pušenja, povećan nivo fizičke aktivnosti, zdrava ishrana, minimalan unos alkohola, te oržavanje zdrave tjelesne težine.

(HealthDay)