Search

7 naučno dokazanih razloga zašto je maženje dobro za naše zdravlje

7 naučno dokazanih razloga zašto je maženje dobro za naše zdravlje

Svako ljudsko biće je doživjelo snažnu želju da se mazi s nekim barem jednom u životu. Uzrok ove potrebe može biti ljubav, zato što nam je ugodno u nečijoj blizini ili zbog usamljenosti. Činjenica je da maženje jača odnose, a može nam jako nedostajati kada nismo u vezi. Jeste li ikada pomislili da postoji naučno objašnjenje za to?

Hormoni u našim tijelima znaju šta rade.

Maženje stimulira proizvodnju oksitocina, hormona za koji su naučnici utvrdili da povezuje parove i čini ih sretnim. Zbog toga ga često nazivaju i ”hormonom vezivanja”. On nam daje osjećaj empatije, povjerenja, seksualne želje i drugih emocija koje zdrav odnos pokreće.

Maženje pojačava emocionalnu povezanost i privrženost.

Maženje stvara ugodno okruženje za komunikaciju – što je veoma važno, a to često zanemarujemo. Komunikacija je temelj izgradnje povjerenja koje je ključno za zdrav odnos.

Iskazivanje nježnosti je jednostavan način da pobjegnemo iz svakodnevne gužve i buke, krijući se u zagrljaju voljene osobe. Ovo nam daje priliku da se fokusiramo na sve pozitivne osjećaje koje možemo doživjeti zajedno.

Čak i 15 minuta maženja dnevno može biti korisno za poboljšanje i jačanje veze.

Maženje poboljšava seksualni život

Istraživanja su pokazala da je ljubljenje i maženje nakon seksa od suštinske važnosti za partnere kako bi se osjećali sretnije i zadovoljnije.

To je od velikog značaja za parove koji imaju djecu i kojima romantika više ne može biti prioritet.

Odvajanje vremena za intimnosti, kao što su maženje, ljubljenje i ljubavni razgovori nakon seksa, dokazano povećava zadovoljstvo seksualnog iskustva.

Maženje otklanja stres

Prema eksperimentu, koji je proveo tim terapeuta i istraživač Beate Ditzen, oksitocin pobjeđuje kortizol – hormon stresa.

Danas je stres najčešća ”bolest” među savremenim ljudima. Poznato je da oslobađanjem od štetnih emocija možemo smanjiti rizik od srčanog udara.

Dakle, umjesto posezanja za gomilom tableta kako bi se osjećali bolje, jednostavno odvojite malo vremena da se mazite s voljenom osobom.

Maženje ublažava bol

Vratimo se u vrijeme kada smo bili djeca, uvijek bi tražili poljubac i zagrljaj nakon neke povrede. Tada smo vjerovali u čarobnu moć mame i tate koji su mogli odagnati bol. Sada vjerujemo u čarobnu moć oksitocina.

Ovaj hormon dokazano ublažava bol, tako da dobra doza maženja stvarno može pomoći da fizički bol nestane ili ga bar učini podnošljivim.

Maženje jača imunološki sistem

Postoji jaka veza između mozga i umonološkog sistema, dakle ono što nam je u glavi pozitivno ili negativno utiče na naše zravlje.

Stručnjaci preporučuju da ostanemo smireni, budemo optimistični, te pokazujemo osjećaje i potrebe bliskim osobama i na taj način ojačamo naš imunološki sistem.

Maženje nam pomaže da zaspimo

Kao što smo već rekli, oksitocin se suočava sa efektima kortizola (hormona stresa). Kako se oslobađa u mozgu kada smo bez stresa, hormon ljubavi poboljšava kvalitet sna. Oslobađanje oksitocina u našim tijelima rezultira osjećajem smirenosti, spokojnosti i voljenosti, što izaziva pospanost.

Maženje smanjuje želju

Prema istraživanjima, još jedan zanimljiv efekat oksitocina je njegova sposobnost da ublaži želju za hranom, drogama, alkoholom i drugim opijatima. Tako da vas maženje mođe spriječiti da posegnete za frižiderom kasno u noć.

(BON VITA)