Search

Što više djece imate to sporije starite

Što više djece imate to sporije starite

Starenje je proces s kojim se svi suočavaju, međutim novo istraživanje ukazuje da majke imaju jednu prednost. Broj djece koju je žena rodila može uticati na brzinu starenja njenog tijela, a što je taj broj veći proces biološkog starenja je sporiji.

Tim istraživača sa Univerziteta Simon Fraser u Kanadi proveo je istraživanje među 75 žena iz dvije susjedne ruralne zajednice u Gvatemali, gdje su prikupili podatke koliko djece su rodile u periodu od 2000. do 20013. godine.

Kako bi pronašli vezu između broja djece i brzine biološkog starenja tim je također analizirao dužinu telomera svake žene. Telomeri su bitan dio ljudske ćelije koji utiče na njeno starenje. To su zaštitne kapice na kraju svakog lanca DNK koje štite hromosome od oštećenja.

Svaki put kad se ćelija replicira, telomer postaje kraći. S vremenom postanu toliko kratki da više ne mogu štititi hromosome, ostavljajući ih osjetljivijim, što dovodi do starenja ćelija zbog čega one prestaju efikasno funkcionisati.

Na početku istraživanja, za procjenu dužine telomera kod žena naučnici su koristili uzorke pljuvačke. Dužina telomera ponovo je izmjerena na kraju istraživanja, nakon 13 godina, DNK brisom s unutarnje strane obraza.

Pokazalo se da žene koje imaju veći broj preživjelih potomaka tokom 13 godina imaju više telomera od onih koje su rodile manje preživjele djece.

Rezultati su ostali isti i nakon uzimanja u obzir uticaja pojedinih faktora, uključujući njihovu dob, zatim dob pri prvom porođaju i dob u 2013. godini, životne navike i prihode porodica.

Naučnici navode kako njihova analiza sugeriše da veći broj djece može usporiti tempo starenja ćelija. Rezultate objašnjavaju povećanjem hormona estrogena koji nastaje tokom trodnoće, te da estrogen djeluje kao snažan antioksidans koji štiti ćelije od skraćivanja telomera.

Pored toga, i socijalno okruženje može igrati ulogu u povezanosti broja djece s brzinom starenja, uz napomenu da su žene uključenje u ovu studiju, a koje su rodile više djece, imale veću društvenu podršku porodice i prijatelja. Stručnjaci pojašnjavaju da veća podrška dovodi do povećanja iznosa metaboličke energije koja služi za održavanje tkiva i tako usporava proces starenja.

Tim zaključuje da buduće studije trebaju istražiti povezanost između reproduktivne frekvencije i biološkog starenja žena različitog etničkog i rasnog porijekla.

(MNT)