Search

Konzumiranje zelenog lisnatog povrća povezano s manjim rizikom od glaukoma

Konzumiranje zelenog lisnatog povrća povezano s manjim rizikom od glaukoma

Redovno konzumiranje zelenog lisnatog povrća povezano je s 20 do 30 posto manjim rizikom od primarnog glaukoma otvorenog ugla i sljepila kasnije u životu, ukazuje studija objavljena u časopisu JAMA Ophthalmology.

Prema studiji, provedenoj na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard, osobe koje konzumiraju najmanje 240 miligrama nitrata koji se obično nalazi u zelenom lisnatonm povrću poput salata, špinata i kupusa, imaju 30 posto manju šansu za razvoj glaukoma.

Glaukom je bolest oka, obično zbog povećanog očnog pritiska, koji oštećuje očni živac i sa neadekvatnom terapijom može dovesti do gubitka vidnog polja ili čak do sljepila. U većini slučajeva ne izaziva bol i nema simptome koji bi ukazivali na prisutnost bolesti, pa se dešava da se opazi tek kada se vid izgubi u značajnom postotoku.

Osobe s glaukomom imaju oslabljen optički živac i ovo lisnato povrće će, navodno, poboljšati cirkulaciju krvi u navedenom području.

Istraživački tim je pratio 64.000 osoba u periodu između 1984. i 2012. godine, te dodatnih 41.000 učesnika između, 1986. i 2012. godine. Svi učesnici su bili stariji od 40 godina i nisu imali glaukom na početku istraživanja. Podijeljeni su u pet skupina na osnovu količine unosa zelenog lisnatog povrća. Svake dvije godine su imali preglede čiju, a kod 1.483 učesnika se do kraja istraživanja razvio glaukom.

Naučnici smatraju da su za navedeni učinak konzumacije zelenog povrća na smanjenje rizika od glaukoma zaslužni nitrati. Kada konzumiramo veće količine zelenog lisnatog povrća imamo veći nivo dušikovog oksida u tijelu, a on je važan faktor za regulisanje protoka krvi u oku.

Na osnovu rezultata studije, stručnjaci preporučuju povećanje unosa ove vrste povrća, posebno onim osobama koje imaju povećan rizik od razvoja glaukoma – osobe starije od 60 godina i osobe koje imaju porodičnu historiju glaukoma.