Search

Naučnici korak bliže lijeku za dijabetes tipa 1

Naučnici korak bliže lijeku za dijabetes tipa 1

Lijek za dijabetes tipa 1 mogao bi biti korak bliže nakon što su naučnici tokom šest mjeseci uspjeli zaustaviti stanje kod miševa, zahvaljujući korištenju ćelija koje proizvode inzulin, a koje su generisane iz ljudskih matičnih ćelija, piše Independent.

Tim stručnjaka iz američkih institucija i bolnica, uključujući i naučnike s Harvarda, uspio je transplantirati izmjenjene ćelije gušteraće u miševe, koje su momentalno počele proizvoditi inzulin.

Također su uspjeli pokazati da mogu spriječiti imuni sistem u stvaranju beskorisnih ćelija, koje su jednostavno ”isključene” zahvaljujući naučnom radu.

To znači da je lijek za dijabetes tipa 1 sve bliže, a naučnici sada rade na ponavljanju rezultata kod bolesnika s ovim stanjem. Samo u Velikoj Britaniji, od ove bolesti boluje oko 400.00 ljudi

Ovi rezultati se nadovezuju na otkriće s kraja 2014. godine, kada su naučnici otkrili kako da stvore ogromne količine ćelija koje proizvode inzulin.

Čovjek koji je bio vođa istraživanja, Doug Melton, profesor na Harvardu, pokušava pronaći lijek za ovu bolest otkad je njegovom sinu  još kao bebi dijagnosticiran dijabetes tipa 1.

Nakon implantacije kod miševa, ćelije su odmah počele proizvoditi inzulin kao odgovor na nivo glukoze u krvi, a miševi su bili u stanju da održe glukozu u granicama normale narednih 174 dana, odnosno tokom trajanja studije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Medicine i Nature Biotechnology.