Search

Zeleno lisnato povrće ključno za dobru probavu

Zeleno lisnato povrće ključno za dobru probavu

Po prvi put, naučnici su otkrili kako neuobičajena vrsta šećera, koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, hrani ”dobre” bakterije u crijevima i tako pomaže probavu, te istovremeno blokira ”štetne” bakterije.

Naučnici iz Australije i Velike Britanije su otkrili da lišće zelenog povrća, poput špinata i kelja, sadrži neuobičajene molekule šećera koje pomažu radu crijeva.

Šećer, poznat pod nazivom sulfohinovoza (sulfoquinovose – SQ), pomaže razmnožavanje dobrih bakterija koje zauzimaju sav prostor u crijevima, ne ostavljajući tako mjesta za štetne bakterije koje izazivaju bol u želucu i druge bolesti crijeva.

SQ šećere biljke proizvode procesom fotosinteze, gdje biljke koriste energiju iz sunca kako bi stvorile hemijsku energiju u obliku šećera.

SQ je jedina molekula šećera koja sadrži sumpor. Poznato je da je sumpor, poslije kalcijuma i fosfora, treći najzastupljeniji mineral u tijelu i svaka ćelija u tijelu ga sadrži. Sumpor je važan za izgradnju proteina, bitnih gradivnih blokova svih živih organizama.

”Svaki put kada jedemo zeleno lisnato povrće konzumiramo značajne količine SQ šećera, koji dobre bakterije u crijevima koriste kao izvor energije”, pojasnili su autori studije dr Ethan Goddard-Borger i Eliza Hall iz Instituta za medicinska istraživanja u Parkvillu, Victoria, Australija.

Ove vrste šećera mogu biti odličan izvor energije za sojeve E. coli koji štite crijeva od bakterija koje mogu imati niz negativnih učinaka.

Autori studije vjeruju da ovo otkriće može pomoći u razvoju potpuno nove vrste antibiotika koji bi ciljali štetne oblike E. Coli i druge loše bakterije, kao što je Salmonella, a bez uticaja na dobre bakterije.

Studija je objavljena u časopisu Nature Chemical Biology.