Search

Mrkva sadrži vitamin koji može smanjiti rizik od raka dojke

Mrkva sadrži vitamin koji može smanjiti rizik od raka dojke

Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka dojke i do 59 posto, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci navode da je za ovaj pozitivan učinak zaslužan beta karoten, koji mrkvi daje prepoznatljivu narandžastu boju. Također ga ima i u drugom povrću, kao što je špinat, crvena paprika i slatki krompir.

U međunarodnoj studiji je učestvovalo 3.000 pacijentica iz 10 europskih zemalja, podjeljenih u dvije grupe, 1.500 njih je imalo dijagnozu raka dojke, dok je ostalih 1.500 žena bilo zdravo. Istraživački tim je ispitivao njihovu redovnu ishranu i način života. Također su radili testove krvi gdje su mjerili nivo beta karotena, kao i drugih supstanci poput vitamina C i likopena.

Rezultati su pokazali da su žene koje su jele hranu bogatu beta karotenom imale između 39 i 59 posto manji rizik od razvoja ne-hormonski osjetljivih karcinoma dojke u odnosu na one koje su jele male količine ovakve hrane.

Beta karoten je veoma važan za zdravlje jer se pretvara u vitamin A. Poznato je da je vitamin A dobar za vid, a također jača i imuni sistem.

Ranije studije su potvrdile da zdrava i izbalansirana ishrana, koja uključuje i mrkvu, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i na taj način smanjuje rizik od raka dojka, jer je pretilost jedan od faktora rizika za rak dojke.

Istraživači tvrde da svako može smanjiti rizik od raka dojke, i mnogih drugih bolesti, vodeći zdrav način života što podrazumijeva održavanje normalne tjelesne težine, raznovrsnu i zdravu ishranu, fizičku aktivnost, te ograničen unos alkohola.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.