Search

 Dijabetes tipa 1 može povećati rizik od epilepsije

 Dijabetes tipa 1 može povećati rizik od epilepsije

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 imaju gotovo tri puta veći rizik za razvoj epilepsije nego osobe koje nemaju ovu bolest, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Diabetologia.

Stručnjaci navode da najmlađe osobe oboljele od dijabetesa tipa 1, odnosno djeca mlađa od šest godina, imaju čak šest puta veću šansu da obole od epilepsije.

Međutim, najveći rizik od razvoja epilepsije imaju djeca s dijabetesom tipa 1 koja su morala biti hospitalizirana zbog veoma niskog nivoa šećera u krvi (hipoglikemija). Studija je pokazala da je rizik od epilepsije čak 16,5 puta veći kod ove djece.

Važno je napomenuti da studija nije utvrdila uzročno-posljedičnu vezu između ova dva stanja. Pa je ”apsolutni” rizik od razvoja epilepsije kod bilo koje osobe s dijabetesom tipa 1 i dalje veoma mali.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja uzrokuje uništavanje ćelija koje proizvode inzulin. Inzulin je hormon koji je potreban za regulaciju šećera u krvi. Kao zamjenu za nedostatak inzulina, osobe s dijabetesom tipa 1 moraju svakodnevno uzimati injekcije inzulina ili koristiti inzulinsku pumpu.

Ipak, postizanje prave doze inzulina može biti teško. Premalo inzulina dovodi do povišenog nivoa šećera u krvi, što s vremenom može dovesti do ozbiljnih oštećenja krvnih sudova, posebno u očima, bubrezima i srcu. Previše inzulina također predstavlja opasnost, može uzrokovati nizak nivo šećera u krvi što, ako se ne liječi, može dovesti o gubitka svijesti, pa čak i do smrti.

Istraživači nisu sigurni kako su dijabetes tipa 1 i epilepsija povezani. Ali autor studije, dr. I-Ching Chou, sa kineskog medicinskog univerziteta u Tajvanu, smatra da mnogi faktori mogu biti odgovorni, uključujući poremećaje imunog sistema, oštećenje mozga, genetski faktori i metabolički poremećaji.

Naučnici su analizirali podatke o skoro 2.600 djece i adolescenata s dijabetesom tipa 1 i upoređivali ih s podacima kontrolne skupine od skoro 26.000 djece bez dijabetesa.

(HealthDay)