Search

Svjetski dan zdravlja 2016: ”Pobijedi dijabetes”

Svjetski dan zdravlja 2016: ”Pobijedi dijabetes”

Sutra je Svjetski dan zdravlja. Svake godine 7. aprila ovaj dan se obilježava pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a osnovni cilj je upoznati javnost sa zdravstvenim problemima koji utiču na cjelokupnu populaciju.

Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija slavi svoj 68. rođendan. Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april je određen za Svjetski dan zdravlja i počeo se obilježavati od 1950. godine.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je šećernoj bolesti pod sloganom ”Pobijedi dijabetes”, odnosno skretanju pažnje na ozbiljnost današnje epidemiološke situacije i mogućnostima prevencije ove bolesti.

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može efikasno upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi daje nam energiju koja je potrebna za normalno funkcionisanje. Ako ne može ući u ćelije da se potroši kao energija, šećer se nakuplja u krvi.

Postoje dva glavna oblika dijabetesa. Kod osoba koje imaju dijabetes tipa 1 ne postoji sposobnost proizvodnje inzulina i zbog toga moraju primati injekcije izulina kako bi preživjele. Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, koji čini 90 posto slučajeva dijabetesa, obično mogu proizvesti svoj inzulin, ali ne u dovoljnim količinama, manje je aktivan ili nisu u stanju da ga koriste pravilno.

Tokom vremena, visok nivo šećera u krvi može ozbiljno ugroziti organizam, odnosno oštetiti pojedine organe i tkiva. Može izazvati infarkt, moždani udar, oštećenje nerava, bubrega, sljepilo, impotenciju i infekcije koje mogu dovesti do amputacije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu više od 366 miliona ljudi boluje od šećerne bolesti, a taj broj će se najvjerovatnije udvostučiti u narednih 20 godina.

U 2012. godini dijabetes je bio direktan uzrok oko 1,5 miliona smrtnih slučajeva, od čega je 80 posto njih u slabo i srednje razvijenim zemljama. SZO predviđa da će dijabetes biti sedmi vodeći uzročnik smrti do 2030. godine.

Ključne poruke Svjetkog dana zdravlja 2016. godine posvećenog dijabetesu su:

  • Epidemija dijabetesa ubrzano raste u cijelom svijetu, uz dokumentovano dramatično povećanje u srednje i slabo razvijenim zemljama.
  • Veliki broj novooboljelih slučajeva od dijabetesa se može spriječiti. Jednostavnim svakodnevnim životnim mjerama, kao što su održavanje normalne tjelesne težine, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana, može se smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
  • Dijabetes se može liječiti i kontrolisati, te tako spriječiti komplikacije. Podizanje svijesti, educiranje, dostupnost dijagnostike i pristupačno liječenje su ključne komponente.