Search

Pretilost i dijabetes tokom trudnoće povezani sa prebrzim rastom fetusa

Pretilost i dijabetes tokom trudnoće povezani sa prebrzim rastom fetusa

Bebe pretilih žena kod kojih se razvije gestacijski dijabetes imaju pet puta veću šansu da budu pretjerano velike do šestog mjeseca trudnoće, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu Diabetes Care.

Gestacijski dijabetes je vrsta šećerne bolesti koja se razvije kod nekih žena tokom trudnoće. Povećan rizik od razvoja ove vrste dijabetesa imaju pretile žene, one koje su ga imale u prethodnoj trudnoći, one koje imaju dijabetes u porodici ili žene koje su se ugojile tokom trudnoće.

Ovo stanje može uticati na zdravlje majke i uzrokovati prekomjeran rast fetusa. Velika porođajna težina bebe predstavlja zdravstveni rizik iz više razloga, može dovesti do komplikacija kod poroda, do opasnih padova nivoa šećera u krvi kod fetusa i poteškoća sa disanjem nakon poroda. Također, novorođenčad velike porođajne težine imaju povećan rizik od razvoja pretilosti i dijabetesa kasnije u životu.

Gestacijski dijabetes se obično može kontrolisati pravilnom ishranom i redovnim vježbanjem. Međutim, ako to ne pomaže onda je nužno nivo šećera do kraja trudnoće održavati injekcijama inzulina.

Trenutno trudnice obavljaju rutinski test za dijabetes u trudnoći tek oko šestog mjeseca trudnoće. Ova studija postavlja pitanje da li je to prekasno.

Istraživači sa Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetu u Cambridgeu su analizirali podatke o više od 4.000 žena koje stu trudne prvi put. Koristili su ultrazvuk za procjenu rasta beba u maternici, gdje su mjerili obim struka i glave fetusa. Zatim su uporedili rast beba čije majke su imale gestacijski dijabetes s onima čije majke nisu.

Tokom ili nakon 28. sedmice, 4,2 posto majki je dobilo dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

U 20. sedmici nije bilo veze između veličine djeteta i kasnije pojave gestacijskog dijabetesa. Međutim, u periodu od 20. do 28. sedmice došlo je do prekomjernog rasta fetusa kod žena za koje je kasnije utvrđeno da imaju gestacijski dijabetes. Drugim riječima, u vrijeme dijagnoze, u 28. sedmici, beba je već bila prevelika.

Rezultati upućuju na to da poremećaj rasta fetusa počinje prije rutinskog testa za dijabetes u trudnoći. To znači da se trenutni programi testiranja tek oko šestog mjeseca trudnoće rade prekasno da bi se spriječile dugoročne zdravstvene posljedice na dijete.

Pretilost majke je jedan od glavnih faktora rizika za dječju pretilost, pa su istraživači također analizirali podatke za pretile trudnice. Čak i bez dijagnoze šećerne bolesti, djeca žena koje su pretile imaju dva puta veći rizik da budu prevelika u 28. sedmici.

A ako je majka bila pretila i imala gestacijski dijabetes, rizik od prekomjernog rasta fetusa do 28. sedmice bio je gotovo pet puta veći.