Search

Facebook i manjak sna

Facebook i manjak sna

Neprestano opsesivno provjeravanje informacija objavljenih na Facebooku na mobilnom telefonu ili računaru moglo bi upućivati na to da ste neispavani, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje naučnika s University of California u Irvineu.

 

U istraživanju su putem mobitela i računara praćene aktivnosti 76 studenata ovog univerziteta – od njihove prijave i promjene programa, preko pisanja SMS-ova i e-mailova, do telefonskih poziva. Studenti su popunjavali anketu o tome kako spavaju, bilježili su kako se osjećaju, na koji način gledaju na zadaće koje ih očekuju i u kojoj su mjeri posvećeni učenju i aktivnostima na fakultetu. Svrha istraživanja bila je ustanoviti na koji je način neispavanost utjecala na korištenje Facebooka, za razliku od ostalih dosadašnjih istraživanja u kojima je bilo obratno.

 

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama. Pokazalo se i da su studenti koji su bili neispavani, češće posezali za internetskim sadržajima. Zaključak je da prosječna zaposlena osoba zbog nedostatka sna godišnje izgubi 8,5 radnih dana, a oni koji vrlo loše spavaju i više od dvije sedmice.