Search

Zdravije je nositi bradu

Zdravije je nositi bradu

Veća je vjerovatnoća da će potpuno obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike nego oni bradati, pokazala je nova studija objavljena u časopisu Journal of Hospital Infection.

Naučnici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih ljekara i bolničara. Prema rezultatima, triput je vjerovatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA), kao i kolonije zlatnog stafilokoka. Kao razlog tome naučnici navode “mikro ogrebotine” od brijanja pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija.

Također, mikrobiolog s londonskog univerziteta Adam Roberts, iz uzoraka brade uspio je uzgojiti 100 različitih vrsta bakterija, ali je pronašao i mikrobe koji su ubijali bakterije. Isti ti mikrobi su uspješno uništili bakteriju E.coli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta.

Ovakve analize daju potencijala za buduća istraživanja, budući da su postojeći antibiotici sve manje efikasni, a bakterije otporne na antibiotike godišnje u svijetu ubiju 700.000 ljudi.