Search

Nedostatak sna povećava rizik od prehlade i respiratornih infekcija

Nedostatak sna povećava rizik od prehlade i respiratornih infekcija

Osobe koje spavaju manje od pet sati ili imaju dijagnozu poremećaja spavanja podložnije su prehladama i infekcijama, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine.

Istraživači Univerziteta u Californiji analizirali su navike spavanja kod više od 22.000 odraslih prosječne dobi od 46 godina, u periodu između 2005. i 2012. godine.

Pokazalo se da osobe koje spavaju samo pet sati ili manje imaju 28 posto veći rizik od prehlade. Za druge infekcije, poput upale pluća, upale uha ili gripe, ove osobe imaju 80 posto veće izglede u odnosu na one koji spavaju sedam ili osam sati.

Također su otkrili da osobe sa dijagnozom poremećaja spavanja imaju 30 posto veći rizik od prehlade, a šanse da dobiju neku od respiratornih infekcija su dvostruko veće.

Iako istraživači ne mogu potvrditi tačne razloge zašto nedostatak sna povećava osjetljivost na infekcije, oni vjeruju da manjak sna ima negativan učinak na T-ćelije, vrstu bijelih krvnih ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcija.

(HealthDay)