Search

9 navika prirodno vitkih ljudi

9 navika prirodno vitkih ljudi

Danas je u svijetu sve više pretilih i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, a statistika govori da je BiH na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Evropi po broju pretilih. Hoćemo li biti vitki ili prekomjerno teški uslovljavaju geni, prehrana, stil života i brojni drugi faktori, ali prema nekim istraživanjima prirodno vitki ljudi dijele sljedeće navike:

  1. Nikad nisu na dijeti.
  2. Slušaju svoje tijelo. Jedu onda kad su gladni.
  3. Jedu pravu hranu i biraju visokokvalitetne, neprerađene namirnice kao top strategiju u očuvanju vitkosti, jedu što više svježeg, sezonskog voća i povrća, od mesa najviše ribu i perad, a za međuobroke voće ili orašaste plodove.
  4. Kuhaju sami svoju hranu.
  5. Jedu i vani, izbjegavajući fast food restorane, i biraju najzdraviji obrok na jelovniku.
  6. Uvijek doručkuju. Čak 96% osoba koje su prirodno vitke – vjeruju u doručak. Preskakanje doručka može voditi prema prejedanju i nakupljanju suvišnih kilograma.
  7. Vježbaju. 42% vitkih osoba bave se nekim oblikom tjelovježbe 5 do 7 puta sedmično – bilo da se radi trčanju, dugim šetnjama ili pola sata energičnog plesanja uz omiljenu muziku gotovo svaki dan.
  8. Vrckasti su i življi – hodaju do posla, plešu, vrtlare, igraju se s djecom – jednostavno se više kreću. Takve manje svjesne radnje mogu potrošiti i do 1000 kalorija dnevno.
  9. Ugađaju sami sebi bez krivnje. Istraživanja pokazuju da osobe koje se počaste malom slasticom bolje čuvaju liniju jer su zadovoljniji i manje gladni, od onih koji se kategorički odriču slatkog.