Search

Putnička dijareja – šta treba znati i kako se zaštiti?

Putnička dijareja – šta treba znati i kako se zaštiti?

„Nisam veliki kuhar i nisam veliki umjetnik, ali volim umjetnost i volim hranu, te sam zato perfektan putnik.“ Michael Palin

Koliko god se radovali zasluženom godišnjem odmoru i odlasku na ljetovanje, trebamo znati da sva putovanja sa sobom nose veći ili manji zdravstveni rizik. Pored putne mučnine, putnička dijareja (proljev) je najčešći zdravstveni problem koji se može javiti u toku putovanja. Iako je u većini slučajeva bezopasna, putnička dijareja može nam pokvariti odmor. Svake godine od 20 do 50% međunarodnih putnika (procjenjuje se na oko 10 miliona ljudi) dobije proljev na putovanjima, obično tokom prve sedmice. Proljev se može pojaviti bilo kada, čak i nakon povratka s putovanja.

Glavni uzrok je zaražena hrana ili voda, koja je tipična u regijama s lošim sanitarnim uslovima. Oko 80% slučajeva putničkih proljeva uzokovani su bakterijama, a u manjem procentu virusima, parazitima i tokisnima.

Uobičajeni simptomi uključuju: nagli početak, povećana učestalost i količina stolice, promijenjena konzistencija stolice, a može biti praćeno mučninom i/ili povraćanjem, grčevima, nadutošću, povišenom tjelesnom temperaturom i općom slabošću.

Dobrom pripremom i planiranjem putovanja možemo smanjiti rizik od nastanak putničke dijareje, a nekoliko savjeta može biti od pomoći.

Kako se zaštiti od uzročnika putničke dijareje?

Kao mjere prevencije na putovanjima se preporučuje korištenje flaširane vode i pića bez dodataka leda, izbjegavanje sirove hrane te konzumiranje termički obrađene hrane, često pranje ruku a posebno prije jela i nakon korištenja toaleta. Preventivne mjere će Vam pomoći da se zašititite, a ako se proljev ipak javi u putnoj apoteci imajte Enterofuryl STOP®. Enterofuryl STOP® djeluje veoma brzo i u toku 48 sati potpuno zaustavlja akutni proljev.

Provedite zasluženi godišnji odmor bez neugodnih iznenađenja!

_______________________________________________________________________

Enterofuryl STOP

Enterofuryl STOP® – STOP ZA PROLJEV!

Enterofuryl STOP® (nifuroksazid) namijenjen je liječenju akutnih proljeva među koje spada i putnički proljev. Enterofury STOP® brzo eliminiše štetne uzročnike, a pri tome ne narušava normalnu mirkofloru crijeva. Djeluje lokalno, u crijevima, te ne uzrokuje sistemske neželjene efekte. U odnosu na probiotike koji se često koriste u prevenciji i/ili liječenju akutnih proljeva, Enterofuryl STOP® osigurava: dva puta brže djelovanje (< 48 sati), dva puta veću efikasnost (manji broj neformiranih stolica), manji rizik od nastanka dehidracije (gubitka tečnost) i dva puta kraće trajanje proljeva, što ga čini logičanim izborom u liječenju akutnih proljeva. Probiotici nisu zamjena za Enterofuryl STOP®, ali se mogu koristiti kao dodatna terapija, uz pridržavanje dijetetskog režima ishrane i rehidracije. Enterofuryl STOP® je namijenjen je odraslim osobama i djeci uzrasta 15 i više godina. Dostupan je u apotekama, bez ljekarskog recepta. Za najbolje rezultate lijek primjenjivati prema priloženom uputstvu. Za više informacija posjetite web stranicu: http://enterofuryl-stop.ba/.

_______________________________________________________________________

(PR ČLANAK)