Search

Hepatitis C je izlječiv! Testirajte se!

Hepatitis C je izlječiv! Testirajte se!

Povodom Svjetskog dana hepatitisa C

Testiranje na hepatitis C je vrlo važno jer u slučaju da ste oboljeli trebate se liječiti – za šta na tržištu imate terapiju koja znači i izlječenje. Ujedno znači da mijenjanjem određenih životnih navika možete zaustaviti napredovanje bolesti i daljnje oštećenje jetre, a najbitnije je da možete naučiti kako zaštititi drage ljude oko sebe od zaraze.

‘’DAA grupa lijekova djeluje direktno na proteine virusne RNA i tako je razlaže te može dovesti do potpunog izlječenja od virusnog hepatitisa C’’

Liječenje hepatitisa C smatra se javnozdravstvenim problemom u zdravstvenim sistemima mnogih zemalja svijeta, a izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina. Prema dužini trajanja infekcije, razlikuje se akutni i hronični hepatitis. Kod oko 80% inficiranih pacijenata razvije se hronični oblik bolesti, koji može, ukoliko se ne prepozna i ne liječi, preći u cirozu jetre ili karcinom jetre sa smrtnim ishodom.

Skriveni simptomi hepatitisa C

Hronični hepatitis C u pravilu nema simptoma, a bolest se otkriva slučajnim nalazom povišenih vrijednosti aminotransferaza, prvenstveno ALT, koje se nađu prilikom sistematskog pregleda ili rutinske preoperativne obrade te testiranjem dobrovoljnih darivalaca krvi.

Ljekari ukazuju da oboljeli od hroničnog hepatitisa C mogu duži vremenski period biti bez simptoma bolesti, a nerijetko oboljenje otkriju sasvim slučajno i često u već poodmakloj fazi. Virus prvenstveno napada jetru, a najteži slučajevi završavaju sa cirozom jetre ili karcinomom. S druge strane, virus je visoko zarazan, prenosi se krvlju i broj zaraženih se teško kontroliše i raste. Cilj liječenja HCV infekcije je da se spriječe teške komplikacije sa smrtnim ishodom.

Majda Mehmedović, dr. med.

„Cilj terapije u liječenju hepatitisa C je djelovati na sam virus, odnosno smanjiti broj njegovih kopija unutar ljudskoga organizma, zaustaviti namnožavanje virusne RNA, i tako eliminisati virus iz organizma. Dva su terapijska pravca među lijekovima za HCV: lijekovi zasnovani na interferonu i lijekovi zasnovani na režimu direktnog antivirusnog djelovanja (tzv. DAA). Ova nova DAA grupa lijekova djeluje direktno na proteine virusne RNA i tako je razlaže te može dovesti do potpunog izlječenja od virusnog hepatitisa C! To se dešava u nešto većem omjeru nego što to mogu učiniti lijekovi zasnovani na interferonu koji, također, imaju dobru efikasnost. U studijama efikasnosti lijekova iz grupe DAA, negativni testovi na virusnu RNA nakon 12 sedmica od završetka liječenja vide se u 97-100% slučajeva što nam daje pravo da hronični virusni hepatitis C danas možemo proglasiti izlječivom bolešću’’, pojašnjava doktorica Majda Mehmedović iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Odličan terapijski učinak DAA lijekova

Uvođenjem direktno djelujućih antiretroviralnih lijekova (DAA lijekova), postižu se odlični uspjesi u liječenju, a i pacijenti ih značajno bolje tolerišu.

„Lijekovi iz grupe DAA se dobro podnose, uzimaju se u vidu tableta, a terapijski protokoli zavise od genotipa virusa i stanja jetre u početku liječenja. U cilju procjene najboljeg terapijskog režima za svakog pacijenta ponaosob neophodna je obrada pacijenta“, konstatuje dr. Mehmedović i navodi da su lijekovi na tržištu još uvijek poprilično skupi no dobra je vijest da su pacijentima u oba bh. entiteta pomenuti lijekovi postali dostupni posredstvom fondova zdravstva.

Naime, Zavodi zdravstvenog osiguranja FBiH i Republike Srpske su osiguranicima obezbijedili najnovije terapije za liječenje, a koji pri tome koštaju znatno manje novca. Farmaceutske kuće koje imaju ove lijekove su novu, i za svjetsko tržište inovativnu terapiju, ponudili bh. zdravstvenim fondovima nekoliko puta povoljnije čime su našim pacijentima dali nadu u izlječenje koje si mogu priuštiti.

Svjetska zdravstvena organizacija postavila je ambiciozan cilj da do 2030. godine za 90% smanji pojavu novih hepatitis C infekcija i izliječi oko 80% svjetske populacije. Tako se, recimo, odličnim rezultatima mogu pohvaliti tuzlanski ljekari koji oboljelima od ove bolesti liječenje pružaju u dvije klinike – u Klinici za infektivne bolesti i Klinici za interne bolesti, a i imaju odlične podatke u pogledu njihovog izlječenja čime se poboljšava budućnost svih koji su donedavno ovom dijagnozom bili trajno obilježeni.

Koliko ova terapija znači pacijentima koji dobijaju novu, kvalitetniju dimenziju života, suvišno je napominjati. Njihov život više nema ograničenja i konstantan strah da bi bolest mogla da dođe u progresivni oblik neke od komplikacija.

Ko se treba testirati?

Osobe koje su liječene transfuzijama krvi prije 1992. godine; osobe kojima je transplantiran organ ili tkivo prije 1992. godine; osobe na dijalizi; osobe oboljele od hemofilije; osobe koje su se tetovirale i/ili imaju pirsing; zdravstveni radnici; novorođenčad inficirana od HCV pozitivne majke; osobe sklone usputnom, slučajnom spolnom odnosu bez zaštite, osobe koje koriste zajedničke igle i šprice prilikom korištenja opojnih droga…

Ko je ugrožen?

Hepatitis ili upala jetre je sistemska bolest koja dovodi do oštećenja ili propadanja ćelija jetre (hepatocita), a mogu je izazvati razni uzročnici kao što su: bakterije, alkohol, različiti toksini, ali i neki lijekovi. Ipak, posebnu grupu uzročnika čine tzv. hepatotropni virusi: A, B, C, D i E. Virus hepatitisa C (HCV) otkriven je 1989. godine. Radi se o malom RNA virusu koji pripada porodici Flaviviridae. Virus ima sposobnost da se neprestano mijenja i to mu omogućava da ostane u organizmu jako dugo. Do danas postoji 11 njegovih genotipova, a Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje samo šest glavnih vrsta. Genotipovi 1-3 su zabilježeni u svim dijelovima svijeta, dok je genotip 4 najčešći u Sjevernoj Americi i genotip 6 u Južnoj Africi. Najugroženije regije su Istočna mediteranska regija i europska regija kojoj i mi pripadamo, sa procijenjenom prevalencijom u 2015. od 2,3%, odnosno 1,5%.

Sposobnost za rad

Neke od dilema kada imate hepatitis C jeste da li poslodavca trebate informisati o svojoj dijagnozi. Možete nastaviti s normalnim radnim aktivnostima ukoliko to vaše zdravstveno stanje omogućava i pri tome niste obvezni obavijestiti poslodavca o svojoj bolesti. U slučaju potrebe i u skladu s odgovarajućim propisima, imate pravo na bolovanje za vrijeme liječenja i oporavka od bolesti.

Povodom Svjetskog dana hepatitisa C
Hepatitis C je izlječiv! Testirajte se!