Search

Punjena ćurka

Punjena ćurka
Recept i slika: Mia Jeličić

 

Sastojci:
1 ćurka od 5-6 kg
2 luka, 4 stapke celera
750 g starog bijelog kruha
0,5 kg svježih kobasica
jetrica ćurke
2 jaja
100 g putera
korica naranče i limuna
4 kašike sjeckanog peršuna
1 kašika majčine dušice
malo žalfije, 1 kašika soli
0,5 kašike bijelog bibera
1 šoljica ulja

Priprema:

Ćurku natrljati solju i biberom. Isjeckati luk, celer, kruh, kobasice i jetricu na kockice. Sve spojiti, dodati razmućena jaja, začine i puter. Napuniti ćurku i zašiti otvor. Namazati uljem i staviti peći trbuhom nadole. Pokriti folijom i peći 2 sata. Ukloniti foliju i peći još dva sata. Često polijevati sokom od pečenja.

Recept objavljujemo u znak sjećanja na Miju Jeličić, koja je uz mnoge svoje talente naročito voljela da slika i da kuha.