Search

Podstiče li propolis rast kose?

Podstiče li propolis rast kose?

Problem opadanja kose je poražavajući za miljune muškaraca i žena širom svijeta, novo istraživanje objavljeno u časopisu ’’Journal of Agricultural and Food Chemistry’’ ukazuje da propolis može biti novi lijek lijek za to, prenosi Science Daily.

Istraživači sa Univerziteta za medicinu i stomatologiju u Tokiju su otkrili da supstanca iz pčelinjeg saća pomaže u rastu dlake kod miševa.

Propolis sadrzi aktivne supstance koje sprječavaju gljivične i bakterijske infekcije. Ljudi su od davnina koristili propolis za liječenje upala, rana i tumora. A u novije vrijeme, istraživanja su pokazala da pomaže rast nekih stanica koje su važne za rast kose.

Da bi to testirali, Ken Kobayashi, vođa istraživanja i njegove kolege, ispitali su na koji način će propolis uticati na folikule dlake obrijanih miševa, ili onih kojima je dlaka odstranjena voskom.

Kod miševa koji su tretirani propolisom dlaka je rasla mnogo brže nego kod onih koji nisu primili tretman. Naučnici su takođe primjetili da je nakon lokalne primjene broj specijalnih ćelija uključenih u proces rasta kose bio povećan.

Iako su isprobali materijal na miševima kojima bi krzno svakako poraslo, a ne na ćelavim miševima, istraživači tvrde da je za neke slučajeve opadanja kose odgovorna nenormalna upala. Budući da propolis sadrži protuupalne sastojke, oni smatraju da bi uskoro mogao da postane dio lijeka protiv ćelavosti. Međutim, potrebno je dodatno testiranje da bi se utvrdilo utiče li ova supstanca na ljudske folikule.