Search

Maratonsko gledanje serija upućuje na usamljenost i depresiju

Maratonsko gledanje serija upućuje na usamljenost i depresiju

Naučnici upozoravaju da je gledanje omiljenih televizijskih serija epizodu za epizodom loše za vaše zdravlje, piše Daily Mail.

Istraživanje je pokazalo da je pretjerano gledanje televizije povezano s depresijom i usamljenošću. Ljudi koji su često loše raspoloženi više vremena, sate ili čak i dane, provode gledajući omiljene serije epizodu za epizodom. Na taj način mogu zanemariti posao, odnose sa prijateljima, pa čak i porodicom.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu upozoravaju da se maratonsko gledanje serija više ne bi trebalo posmatrati kao ”bezopasna ovisnost”.

Analizirali su 316 osoba, u dobi od 18 do 29 godina, koje su odgovarale na pitanja koliko često gledaju televiziju te jesu li doživjeli negativne emocije kao što su usamljenost i depresija.

Rezultati su pokazali direktnu vezu, što se gore osoba osjećala to je češće gledala televiziju u pokušaju da izbjegne loše raspoloženje.

Konačni rezultati istraživanja biće predstavljeni na Konferenciji Međunarodnog udruženja za komunikacije u Portoriku.

Vođa istraživanja Yoon Hi Sung je rekao da bi ovi rezultati trebali biti poziv na buđenje.

”Iako neki tvrde da je previše gledanja televizije bezopasna ovisnost, rezultati našeg istraživanja pokazuju da to više ne bi trebalo tako posmatrati.  Fizički umor i problemi kao što su pretilost su takođe povezani sa prekomjernim sjedenjem ispred televizora”, dodao je.