Search

Zdraviji način ishrane može smanjiti rizik od bolesti pluća

Zdraviji način ishrane može smanjiti rizik od bolesti pluća

Veliko istraživanje je pokazalo da je zdrava ishrana bogata integralnim žitaricama, orašastim plodovima, povrćem i polinezasićenim mastima povezana s manjim rizikom od razvoja hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB).

HOPB je zajednički naziv za niz hroničnih plućnih bolesti, uključujući bronhitis i emfizem. To je progresivno stanje koje karakteriše smanjenje protoka zraka kroz dišne puteve.

Iako je pušenje glavni uzrok, jedna trećina onih koju su pogođeni su nepušači, što sugeriše da važnu ulogu imaju i drugi faktori.

Istraživači su analizirali podatke koji se odnose na više od 120 hiljada  muškaraca i žena koji su učestvovali u dvije studije između 1984. i 2000. godine, gdje su ispunjavali upitnike o ishrani i zdravlju svake dvije godine. Tokom trajanja studije kod gotovo 900 učesnika došlo je do razvoja HPOB-a.

Pokazalo se da su ljudi koji su konzumirali ishranu bogatu integralnim žitaricama, povrćem, polinezasićenim mastima i oršastim plodovima, a jeli malo crvenog mesa, mesnih prerađevina, rafiniranih žitarica te slatkih napitaka, imali manji rizik od razvoja HOPB-a.

Pozitivan efekat zdrave ishrane u pogledu smanjenja rizika za HOPB je bio prisutan i kod pušača i kod nepušača, bez obzira na njihov uzrast, učestalost fizičke aktivnosti i težinu.