Search

Vježbanje može smanjiti rizik od raka

Vježbanje može smanjiti rizik od raka

Fizička aktivnost kod žena može smanjiti rizik obolijevanja od raka pluća i raka dojke, sugeriše nekoliko novih studija.

Žene koje su fizički aktivne imaju manji rizik obolijevanja i smrti od raka pluća, otkrili su naučnici s Univerziteta Stanford.

Studija je dugoročno pratila zdravlje oko 162.000 žena starosti od 50 do 79 godina u 40 američkih bolnica. Naučnici su posebnu pažnju usmjerili na fizičku aktivnost 132.000 žena u postmenopauzi. Tokom gotovo 12 godina praćenja više od 2.200 žena je oboljelo od raka pluća, a 1.400 njih je umrlo od istog.

Prema rezultatima, žene koje više minuta sedmično provedu u pokretu imaju manji rizik obolijevanja ili smrti od raka pluća.

Prednosti vježbanja bile su najizraženije kod žena koje nisu bile pretile. Međutim, bilo bi pogrešno zaključiti da žene s većim indeksom tjelesne mase neće imati koristi od fizičke aktivnosti.

Istraživanje francuskih naučnika je pokazalo da žene koje intenzivno vježbaju čak za trećinu mogu smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Smanjenje rizika od razvoja raka dojke se ne odnosi na one žene koje su uzele hormonsku nadomjesnu terapiju.

Za potrebe ove studije istraživači iz Lyona su pregledali 38 prethodnih studija koje su objavljene između 1987. i 2014. godine, a uključivale su više od 4.180.000 žena i više od 116.000 slučajeva raka dojke.

Obje studije su predstavljene na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu.

(HealthDay)