Search

INTERVJU: Vrhunski tim ortopeda Specijane bolnice Akromion pacijentima je dostupan i u Sarajevu

INTERVJU: Vrhunski tim ortopeda Specijane bolnice Akromion pacijentima je dostupan i u Sarajevu
Prof. dr. Nikola Čičak, specijalist ortoped

Vrhunski tim liječnika otopeda, prepoznat i u inozemstvu, na čelu s prof. dr. sc. Miroslavom Hašplom, prof. dr. sc. Nikolom Čičkom, dr. sc. Hrvojem Klobučarom, dr. sc. Denisom Tršekom dostupan je pacijentima iz Sarajeva u Poliklinici Sunce-Agram.

Razgovarao: I. Milun

Povod za naš razgovor s prof. dr. Nikolom Čičkom, specijalistom ortopedom i medicinskim direktorom Specijalne bolnice Akromion iz Hrvatske je nedavno otvaranje ambulante u Sarajevu.

Koje je područje djelovanja specijalne Bolnice Akromion?

Rekonstruktivni zahvati u području koštano zglobnog sustava, artroplastika, odnosno zamjena zglobova i artroskopski zahvati u fokusu su našeg medicinskog djelovanja.

Koje sve usluge pacijenti mogu dobiti od vašeg specijalističkog tima ortopeda?

Specijalna bolnica Akromion pruža usluge specijalističkih pregleda, davanja stručnih mišljenja iz ortopedije i traumatologije. Osim kliničkog pregleda, vršimo i usluge ultrazvučne dijagnostike sustava za kretanje.

Od medicinskih usluga iz područja koštano zglobne kirurgije posebno bih naglasio artroskopske zahvate na ramenu i koljenu, zatim laktu, kuku, i gležnju, a u novije vrijeme i na šaci. Ugrađujemo sve vrste umjetnih zglobova kuka, koljena i ramena. Izvodimo primarnu ugradnju umjetnih zglobova, kao i sve vrste revizijskih operacijskih zahvata.

Liječimo prijelome kostiju i njihove posljedice (loše srasle prijelome), ozljede mekih česti na ekstremitetima te sve vrste sportskih ozljeda, oštećenja i sindroma prenaprezanja sustava za kretanje.

Poznato je da su rezultati liječenja vaših stručnjaka prepoznati od mnogih vrhunskih sportaša. Koji zahvati su karakteristični kod profesionalnih sportaša?

Najčešće se radi o ozljedama mekih česti, ovisno o vrsti sporta. Kod sportaša koji se bave sportovima iznad glave tzv. ”overhead athletes” najčešće se radi artroskopska stabilizacija ramena i rekonstrukcija tetiva rotatorne manšete. U području koljena provodi se kirurgija meniska, posebno naglašavam šivanje meniska, rekonstrukcije ukriženih ligamenata, čitavu paletu kirurških zahvata liječenja oštećne hrskavice. Izvodimo zahvate na tetivama, na ligamentima, sve do artroplastike, kada se zglobovi istroše.

Puno se govori o ugradnji umjetnog kuka odnosno o protezama kuka. Zašto je to tako?

Ugradnja umjetnog zgloba kuka (artroplastika) jedno je od najvećih dostignuća u suvremenoj medicini 20. stoljeća. Umjetni zglob kuka velik je napredak u liječenju kroničnog bolnog zgloba. Nitko ne želi trpjeti bol i imati ograničenja u svakodnevnom životu. Ugradnjom umjetnog kuka pacijent dobiva bezbolan i funkcionalan zglob. Starenjem populacije i produljenjem životnog vijeka povećava se mogućnost razvoja degenerativnih bolesti i prijeloma, pa time i ugradnja umjetnog kuka, a isto tako i koljena.

Koliko je operacija složena i teška za pacijenta i kakav je tijek oporavka?

2
Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion, Krapinske toplice, Zagreb

Iako operacija ugradnje umjetnog kuka spada u rutinske operacije, to je složen zahvat. Ključni dio operacije je položaj acetabuluma, čašice zdjelice. Ako se krivo postavi postoji mogućnost iščašenja proteze kuka. Kod ugradnje mora se izuzetno paziti na dužinu nogu. Kirurg mora biti vrlo precizan.

Stoga je nepohodno prije operacije na rendgenskoj snimci kuka izmjeriti veličinu trupa proteze, dužinu vrata proteze i veličinu čašice, te to primjeniti za vrijeme operacije.

Pacijenti izuzetno dobro podnose operaciju. Operacija se radi pod spinalnom anestezijom, pacijent je budan tijekom operacije ili drijema, ovisno o tome što želi. Oporavak je brz. Prvi dan nakon operacije pacijent ustaje. Dvije podlaktične štake koristi 3-4 tjedna, a drugu štaku odbacuje 2-3 mjeseca od operacije. Dva mjeseca nakon operacije može voziti auto.

Koji su ključni elementi uspješne operacije i oporavka?

Da bi operacija uspjela kompletan kiruški tim mora biti na visokoj razini. Ortoped mora isplanirati i izvesti operaciju štedeći meke česti, mišiće kuka, postaviti komponente proteze u idealnom položaju, izravnati dužinu noge. Za brz i kvalitetan oporavak bitna je dobra kirurška tehnika i odabir proteze prema pacijentu te motivacija pacijenta.

Koje vrste proteze upotrebljavate i zašto?

Odabir proteze je jako bitan za krajni rezultat a posebno za dugotrajnost proteze. Odabir proteze mora biti napravljen prema pacijentu, individualno, ovisno o životnoj dobi, spolu, aktivnostima te o anatomskoj građi kuka. Za dugotrajnost proteze najvažniji je odabir noseće površine proteze kuka. Korištenjem keramike manje se troše noseće površine, a samim tim se povećava trajanje proteze. Trajnost suvremenih proteza treba bi biti veća od 20 godina. Danas se većinom ugrađuju bescementne proteze kuka.

Što savjetujete pacijentima prije operacije i odabira ustanove? Koje informacije da potraže?

Prije operacije tj. odabira tima, pacijent se mora informirati koliki je broj komplikacija u bolnici, kao što je postotak infekcija i iščašenja proteze. Zatim, kakvu vrstu proteze bolnica nudi, a pogotovo kakve su noseće površine. Proteze kuka se ugrađuju u svim većim pa čak i malim ortopedskim i traumatološkim ustanovama.

Iskustvo operatera i cijelog bolničkog tima također puno govori. Ako liječnik obavlja godišnje mali broj operacija povećava se mogućnost većeg broja komplikacija. Odabir ustanove, operatera i odabir proteze je ključan za dugotrajnost proteze kuka.

Koliki je postatak infekcija i iščašenja proteze kuka u svijetu, a koliki u bolnici Akromion?

Infekcija nakon ugradnje proteze kuka nije česta pojava, ali kada se pojavi, veliki je problem kako za pacijenta tako i za kirurga. Postotak infekcija u svijetu se kreće od 1 do 1,5%. U Hrvatskoj je taj postatak veći. U Akromionu ukupan postotak infekcije svih operacija, a izvedeno ih je 7.542 u 7 godina, iznosi 0,46%.

U Specijalnoj bolnici Akromion godišnje se provede više od 1.000 operacija, nabrojali ste neke od zahvata koje radite. Kako izgleda postoperativan oporavak pacijenta?

Mi smo bolnica koja ima vrlo brz protok pacijenata. Ako su zahvati artroskopski, odnosno endoskopski, to su zahvati koji spadaju u miniinvazivnu kirurgiju, pacijent dolazi ujutro natašte, izvrši se operacijski zahvat i bolesnik isti dan poslije podne odlazi kući. Ponekad sljedeći dan ujutro. Analgezija je vrlo dobra tako da bolova praktički i nema. Ponosni smo kada čujemo da pacijenti kažu kako je naša bolnica „bez bolova“.

4

Kada popuste sve regionalne anestezije, pacijent se uz asistenciju naših fizioterapeuta vertikalizira, dakle naučimo ga odmah hodati. Dobije sve upute, također i napismeno s otpusnim pismom.

Pošto je naša bolnica tzv. Paperless Hospital, često se dogodi da pacijent još nije stigao iz operacijske dvorane na odjel, a otpusno pismo je već napisano.

Navedeno se odnosi na kraće operacijske zahvate, dok pacijenti s težim operacijskim zahvatima ostaju u bolnici najviše do pet dana. To se odnosi na bolesnike s ugrađenim umjetnim zglobovima, na stanja nakon većih rekonstruktivnih zahvata. To su operacijski zahvati koji zahtijevaju dužu rehabilitaciju. Nakon otpusta premiještamo ih prema želji na daljnju rehabilitaciju u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Krapinske Toplice, ili u neku drugu stacionarnu ustanovu za rehabilitaciju. Po želji, a u dogovoru s operaterom, rehabilitaciju mogu nastaviti i ambulantno u mjestu boravka. Sve navdeno je s ciljem da bolesniku omogućimo život bez boli i u pokretu uz punu funkciju koštano-zglobnog sustava.

Informacije o uslugama Ambulante Specijalne bolnice Akromion su dostupne u Poliklinici Sunce-Agram, na adresi Trg međunarodnog prijateljstva 20, u Sarajevu. (Info telefon: 033 755 547, Prijemi/odjave: 033 755 561, 033 755 560, E-mail: [email protected])

 (PR ČLANAK)