Search

Bolne menstruacije i kako ih olakšati

Bolne menstruacije i kako ih olakšati

Promjene razine ženskih spolnih hormona u toku ciklusa donose sa sobom cijeli niz promjena koje žene primjećuju u toku mjeseca

Piše: Prim. dr. Taib Delić, specijalist ginekologije i akušerstva, Poliklinika Sunce Agram, Sarajevo

Menstruacija se javlja otprilike dva dana prije kraja mjesečnog ciklusa, a uzrokuje ju naglo smanjenje lučenja progesterona i estrogena na kraju ciklusa.

Osim hormonskih promjena, najčešće promjene su:

– promjena vaginalnog iscjedka

– povećanje i smanjenje tjelesne temperature

– grčevi u donjem dijelu stomaka

– bolovi

– promjene u raspoloženju

Zašto je važno voditi menstrualni/intimni kalendar

Iz navedenih razloga dobro je voditi kalendar menstuacije i promjena koje se dešavaju tokom ciklusa jer te informacije mogu biti od velike koristi i pacijentici i ginekologu. Vođenjem kalendara možete predvidjeti vrijeme ovulacije, pratiti predmenstualne tegobe, očekivati menstruaciju. Prvi dan zadnje menstruacije je jedno od važnijih pitanja na ginekološkom pregledu zbog uzimanja PAPA testa, ultrazvučnog utvrđivanja ovulacije, utvrđivanja začeća i termina poroda. Drugi bitan razlog je da imate više kontrole nad svojim reproduktivnim zdravljem i da razumijete vlastite tjelesne ritmove.

Praktični savjeti
Upišite svoj prvi dan menstuacionog ciklusa. Normalan ciklus traje od 21-35 dana. Upišite svaku promjenu u vaginalnom iscjedku, grčevima, bolovima i promjenama raspoloženja. Ako želite vidjeti kada vam je ovulacija možete mjeriti „bazalnu temperaturu“ ( BT) prije jutarnjeg ustajanja iz kreveta. Povećanje BT za pola do jednog stepena Celzijusa govori u prilog ovulaciji. Ukoliko niste zatrudnili BT će se vrlo brzo spustiti na uobičajenu razinu, a u slučaju trudnoće ostat će povišen. Pratite dužinu menstrualnog krvarenja kao i količinu i boju krvi. Ako primjetite neka odstupanja, npr. obilno krvarenje svijetlom krvi, ili pojavu ugrušaka, kao i bilo koju drugu nepravilnost u ciklusu, javite se svom ginekologu.

intimnikalendar

 

(PR ČLANAK)