Search

Očekivani životni vijek se povećava

Očekivani životni vijek se povećava

Djevojčice rođene 2012. mogu očekivati da će živjeti prosječno 73 godine, a dječaci 68, što je prosječno 6 godina duže nego djeca koja su se rodila 1990., pokazuju podaci iz “Svjetske zdravstvene statistike za 2014” koju je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Statistika se objavljuje još od 2005. i ona je “najvažniji izvor informacija o zdravlju ljudi u svijetu”, kaže se na web stranici organizacije.

Godišnja statistika WHO-a pokazuje da je najveći napredak u siromašnim zemljama, jer im se očekivano trajanje života povećalo prosječno za 9 godina između 1990. i 2012. Neke od tih zemalja su Liberija (s 42 na 62) i Ruanda (s 48 do 65).

Dječak rođen u bogatoj zemlji može očekivati životni vijek od 76 godina, odnosno 16 godina više od onog rođenog iste godine u siromašnoj zemlji. Djevojčica rođena u bogatoj zemlji će živjeti 82 godine, odnosno 19 godina više od one u siromašnoj zemlji. Međutim, bez obzira na to gdje žene živjele, njihova je prognoza života uvijek dulja nego ona za muškarce – u bogatim zemljama razlika je 6 godina, u siromašnima 3 godine.

Rizični faktori povezani s mortalitetom kod odraslih su uglavnom dijabetes, visoki tlak, pretilost, prekomjerno uživanje alkohola, pušenje i spolni odnosi bez zaštite. Zanimljivo je da najviše muškaraca puši u Indoneziji i na Kiribatiju (67%), a potom u Rusiji, njih 59%.