Search

Nova studija: Uzroci autizma

Nova studija: Uzroci autizma

Za razvoj autizma jednako su odgovorni određeni vanjski faktori, a ne samo geni, tvrde znanstvenici pozivajući se na rezultate istraživanja provedenog u Švedskoj na 2 miliona ispitanika u razdoblju između 1982. i 2006.

“Geni čine 50%, u odnosu na 80-90% koliko se ranije procjenjivalo, a ostalih 50% čine različiti vanjski faktori”, rekao je Avi Reichenberg, znanstvenik iz Mount Sinai Seaver centra za istraživanje autizma. Među vanjskim faktorima navode se socijalno-ekonomski status roditelja, potencijalne komplikacije pri porodu, infekcije koje je imala majka i lijekove što ih je uzimala tokom trudnoće.

Znanstvenici još uvijek znaju relativno malo o autizmu te nastoje provesti što više istraživanja kako bi došli do vjerodostojnijih podataka. Riječ je o najvećem dosad provedenom istraživanju genetskog podrijetla autizma, koji pogađa svakog stotog stanovnika naše planete, navodi se u članku objavljenom u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association. Američki statistički podaci pokazuju da u SAD autizam ima svaka 68. osoba.