Search

Rak prostate mogao bi se “isključiti” injekcijom

Rak prostate mogao bi se “isključiti” injekcijom

Britanski naučnici otkrili su kako zaustaviti rast tumora što bi moglo rezultirati novim metodama blokiranja mnogih karcinoma ali i spriječiti gubitak vida, piše britanski list Telegraph.

Rak prostate mogao bi se “isključiti” nakon što su naučnici otkrili način kako da spriječe širenje smrtonosnih tumora.

Univerziteti Bristol i Nottingham otkrili su da jedna molekula igra ključnu ulogu u formiranju novih krvnih žila Tumori za rast trebaju stalnu opskrbu ‘hranom’ preko krvnih žila pa zaustavljanje stvaranja novih krvnih žila spriječava množenje stanica raka i njegovo širenje.

Kada su naučnici tri puta sedmično ubrizgavali miševima lijek koji zaustavlja aktivnost molekule SRPK1 rast tumora bio je zaustavljen.

“Zaključili smo da bi blokiranje aktivnosti SRPK1 moglo zaustaviti razvoj karcinoma”, rekao je jedan od autora studije Sebastian Oltean s Univerziteta Bristol.

”U ovom radu pokazujemo da smanjivanjem razine SRPK1 kod raka prostate možemo zaustaviti vaskularizaciju i rast tumora.”

 U Velikoj Britaniji od raka prostate godišnje oboli oko 40.000 ljudi, od kojih 10.000 umre od te bolesti.

 Budući da je liječenje usmjereno na krvne žile moglo bi se koristiti i za druge vrste karcinoma te za makularnu degeneraciju, najčešći oblik gubitka vida.

Profesor David Bates, koautor sa Univerziteta u Nottinghamu, odjel za rak i matične stanice, je rekao: “Naši rezultati ukazuju na novi način liječenja pacijenata oboljelih od raka prostate, a može imati širu primjenu kod nekoliko vrsta raka.”

SRPK1 igra glavnu ulogu u “angiogenezi” – bitnom procesu kroz koji su tumori u stanju da formiraju krvne žile i dobiju potrebne hranjive tvari za poticanje rasta.
Analizirajući uzorke raka prostate kod ljudi, istraživači su zapazili da se SRPK1 povećava što je rak agresivniji.
Biotehnološka kompanija Exonate, kompanija sa Univerziteta u Nottinghamu koja proizvodi lijekove, namjerava razviti inhibitore SRPK1 kao način liječenja bolesti s nekontroliranim bujanjem krvnih žila poput karcinoma ili očne bolesti makularne degeneracije.