Search

Zavod zdravstvenog osigurana KS odrekao se provođenja javnih nabavki

Zavod zdravstvenog osigurana KS odrekao se provođenja javnih nabavki

Kenan Crnkić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, u cilju provođenja antikorupcionih mjera, sve javne nabavke ortopedskih pomagala, trakica za šećer, gelova za kataterizaciju, pelena i materijala za inzulinske pumpice prebacio je sa Zavoda na apoteke.

Ortopedska pomagala koja su građani do sada uzimali u poslovnicama Zavoda, ubuduće će se preuzimati u apotekama uz pokazani recept.

”Zavod će za svako pomagalo utvrditi referalnu cijenu, kao što se radi širom Evrope. Pacijentima će biti prepušteno da biraju proizvođača, ali se moraju uklopiti u cijenu koju mi odredimo, odnosno koju smo do sada plaćali. I apoteke su pristale na to, jer obogaćuju svoj asortiman i izdaju to ortopedsko pomagalo uz naknadu koju imaju i za lijekove. Ortopedsko pomagalo će se moći preuzeti u svih 150 apoteka u Sarajevu”, rekao je Crnkić.

Najveća usluga čini se građanima, koji su ranije iz Ilijaša ili Hadžića  morali dolaziti u ZZO po ortopedsko pomagalo.

”To jedino može da ne odgovara nekome u ZZO-u ko je na taj način izgubio mogućnost da ga neko korumpira. Znači, sada je nemoguće da bilo ko bilo koga u Zavodu korumpira i to je najveća antikoruptivna mjera koju smo preduzeli”, istakao je Crnkić.
Ovim potezom se ukidaju dvije najveće službe u ZZO-u,  Služba za javne nabavke i Služba za podjelu ortopedskih pomagala.

Umjesto javnih nabavki, povećavat će se naplata prihoda i kontrola trošenja novca građana. Također će se raditi i na povećanju ljubaznosti unutar Zavoda i u zdravstvenim institucijama.

 ”Zdravstveni radnici moraju shvatiti da građani koji dođu u bolnicu njima daju platu. Također, niko u ZZO-u ko je radio na izdavanju ortopedskih pomagala neće ostati bez posla. Samo će biti prebačen na drugo radno mjesto”, dodao je Crnkić.