Search

Pokušavate prestati pušiti? Omega-3 će smanjiti želju za cigaretema

Pokušavate prestati pušiti? Omega-3 će smanjiti želju za cigaretema

Pušači koji počnu uzimati dodatke ribljih ulja puše za 11 posto manje cigareta, a dodatak omega-3 masnih kiselina smanjuje želju za cigaretama kod prestanka.

Naučnici s izraelskog Univerziteta Haifa, koji su proveli istraživanje, navode da je uzimanje dodataka ribljih ulja u obliku omega-3 masne kiseline saveznik u prestanku pušenja. U istraživanju su pušačima davali upravo te dodatke te zabilježili da su u prosjeku pušili 11 posto manje cigareta, dok su oni koji su prestajali pušiti osjećali manju žudnju za cigaretama, piše Daily Mail.

“Tvari i lijekovi koji se koriste kao pomoć za smanjenje i prestanak pušenja nisu učinkoviti i mogu izazvati nuspojave s kojima se nije lako nositi. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je omega-3 jeftin i lako dostupan dodatak prehrani koji bez nuspojava smanjuje želju za pušenjem”, rekla je dr. Sharon Rabinovitz Shenkar.

Pušenje cigareta smanjuje nivo esencijalnih masnih kiselina u mozgu, posebno omega-3. Nedostatak omega-3 masnih kiselina šteti strukturi živčanih stanica i prekida komunikaciju između živaca u područjima mozga koji su zaduženi za osjećaj ugode i zadovoljstva, što objašnjava zašto ti dodaci mogu smanjiti potrebu za cigaretama.

Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina mogu se pronaći u lososu, skuši, sardini, pastrmci, orašastim plodovima, sjemenkama suncokreta i maslinovom ulju.