Search

Juvenilni idiopatski artritis

Juvenilni idiopatski artritis

Reumatska oboljenja ne pogađaju samo starije osobe, nego i djecu. Juvenilini idiopatski artritis (JIA) je grupa različitih autoimunih oboljenja, najčešća je reumatska bolest kod djece i značajan je uzrok invaliditeta u dječijem uzrastu.

Pripremila: Suada Magrđija

Juvenilini idiopatski artritis (JIA) obuhvaća skupinu hroničnih upalnih bolesti nepoznatog uzroka. Juvenilni znači da se javlja kod djece do 16. godine života, idiopatski da je nepoznatog uzroka, a artritis da dolazi do upale jednog ili više zglobova. Za razliku od reumatoidnog artritisa kod odraslih, JIA prvenstveno zahvaća velike zglobove kao što su: koljena, zglobovi ruku i nogu, ali također i ostale zglobove.

Češće se javlja u djevojčica nego u dječaka i to najčešće između 1. i 3. godine života. U prosjeku se javlja kod jednog od 1.000 djece.

Simptomi JIA su upala jednog ili više zglobova, a manifestuje se kroz oteklinu, bol i ograničenu pokretljivost, toplinu kože i ukočenost – naročito nakon spavanja ili izostanka kretanja, povišenu temperaturu koja kod sistemske forme JIA može trajati 2 sedmice i duže.

Uzrok bolesti je nepoznat, ali se zna da se može javiti nakon bakterijske ili virusne infekcije, u sklopu bolesti imunološkog sistema i nakon stresa. Također, stručnjaci smatraju da je JIA posljedica poremećenog odgovora autoimunog sistema, koji u svom pretjeranom odgovoru na neku infekciju napada i vlastite zglobove, te se zbog toga smatra autoimunom bolešću. Postoje neki genetski faktori koji uticu na razvoj JIA, ali ne moraju biti presudni.

ArthriticKids-055fc70b

JIA ima pet različitih podtipova koji se razlikuju po broju zahvaćenih zglobova, nastanku i trajanju bolesti, te prema simptomima bolesti. Sistemski JIA – karakterizira artritis različitog broja zglobova, kožni osip i izraženo povišenje temperature do 39°C koje traje i do dvije sedmice. Oligoartikularni JIA – pogađa četiri zgloba ili manje zglobova, gotovo uvijek koljeno, često zahvati prednji segment oka, najčešći je oblik koji se javlja kod djece i pogađa češće djevojčice. Poliartikularni JIA – pogađa 5 ili više zglobova; jedan je od težih oblika, pogađa 5% ukupno oboljele djece i javlja se nakon 10. godine života. Kod psorijatičnog artritisa su uz artritis prisutne i promjene na koži u vidu psorijaze. Entezitisu pridruženi artritis – oblik je kod kojeg se javlja oligoartritis i upala enteza – mjesta na kojima se tetive spajaju na kosti. Oko 10% pacijenata nije moguće svrstati u spomenute podtipove bolesti, pa se ubrajaju u skupinu nediferenciranih JIA.

Liječenje

Ranije je medicina raspolagala vrlo skromnim mogućnostima za liječenje ovih oboljenja. Već više od 20 godina dostupni su lijekovi koji modificiraju tok bolesti, a najpoznatiji je metrotreksat kao zlatni standard u liječenju. Od prije petnaestak godina pedijatrijskoj populaciji je dostupna cijela grupa bioloških lijekova koji su potpuno promijenili sudbinu i prognozu oboljele djece.

Neliječeni i neodgovarajuće liječeni pacijenti sa JIA razvijaju nepopravljiva oštećenja zglobova što dovodi do trajne invalidnosti, dok neprepoznati i neadekvatno liječeni sistemski oblici JIA, dovode do oštećenja i zglobova, ali i do ozbiljnih oštećenja drugih organa.

U BiH od JIA oboli jedno od hiljadu djece

U BiH ne postoji registar djece oboljele od JIA, kao što to postoji u Srbiji, ali se smatra da BiH prati evropski trend obolijevanja – jedno od hiljadu djece. Ono u čemu BiH ne prati Evropu, ali i susjedne države jeste dostupnost terapije. Biološka terapija još uvijek nije dostupna putem Fonda zdravstvenog osiguranja za svu oboljelu djecu u BiH, već sporadično i individualno po pacijentu. Dostupnost terapije je različita po kantonima, u čemu se ogleda izrazita nejednakost. Prema riječim prim. dr. Aide Omerčahić Dizdarević, šefa Odjela alergoimunoreumatologije Pedijatrijske klinike KCU Sarajevo, u Kantonu Sarajevu, do sad je 20-ero djece liječeno biološkom terapijom, sa zadovoljavajućim rezultatom bez značajnih nuspojava.