Search

Karcinom pluća – podmukla bolest

Karcinom pluća – podmukla bolest
Karcinom pluća, izvor: MedScape

Karcinom pluća nastaje nekontrolisanim umnožavanjem malignih ćelija u plućima.

Karcinom pluća je na prvom mjestu po učestalosti i najčešći uzročnik smrti među malignim bolestima. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od karcinoma pluća u svijetu godišnje oboli više od 1,5 miliona osoba, a svaki dan umre 4.300 osoba. U Bosni i Hercegovini svake godine od karcinoma pluća oboli oko 1.500 osoba.

Simptomi

Karcinom pluća je podmukla bolest, jer se simptomi vrlo često ne ispoljavaju dok bolest ne uznapreduje, a najčešće se otkrije slučajnim pretragama ili kada se već proširila na limfne čvorove i kada su stvorene metastaze na druge organe.

U početnoj fazi simptomi mogu biti: kašalj (suh ili s krvavim ispljuvkom), otežano disanje, zviždanje u grudima, bol u grudima, promuklost koja traje više sedmica, gubitak apetita i mršavljenje. U uznapredovaloj fazi dodatni simptomi mogu biti: temperatura, bol u kostima, bol i otok u zglobovima, mišićne kontrakcije i atrofija, bljedilo kože, cijanoza usana, umor, slabost, te loše opće stanje pacijenta. Iako se ovi simptomi mogu javiti i kod drugih oboljenja, svakako zahtijevaju odlazak kod ljekara.

Preko 50% pacijenata sa rakom pluća umire unutar jedne godine od postavljanja dijagnoze, a preko 50% novootkrivenih slučajeva raka pluća se dijagnostikuje u kasnom stadiju.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, detaljnog pregleda pacijenta, pregleda i uzimanja uzorka iz disajnih puteva (bronhoskopije), radioloških pretraga, laboratorijskih pretraga i biopsija. Biopsija je postupak kojim se uzima uzorak sa stijenki bronha, kako bi se izvršila mikroskopska analiza tog tkiva.

Vrste karcinoma pluća

Postoje dvije glavne vrste: nemikrocelularni (NSCLC) karcinom pluća od kojih su najčešći tipovi adenokarcinom, skvamocelularni karcinom i krupnoćelijski karcinom; te mikrocelularni (SCLC) karcinom pluća. Nemikrocelularni karcinom pluća je najčešći i predstavlja 85% svih dijagnoza. Nažalost, većina slučajeva nemikrocelularnog karcinoma pluća dijagnostikuje se kada je bolest već u odmakloj fazi.

Svjetski dan borbe protiv karcinoma pluća prvi put je obilježen 1995. godine. Danas je novembar oficijelni Mjesec borbe protiv karcinoma pluća kada se ljudi širom svijeta udružuju u zajedničkoj borbi protiv ove podmukle bolesti.

Faktori rizika

Pušenje je najznačajniji faktor rizika za oboljevanje od karcinoma pluća i uzročnik je 90% slučajeva karcinoma pluća. Dim cigarete sadrži više od 60 hemijskih supstanci koje dokazano mogu pokrenuti proces razvoja karcinoma u organizmu. Dužina vremenskog perioda pušenja i broj cigareta dnevno direktno povećavaju rizik od smrti uslijed karcinoma pluća.

Na preventivne preglede bi trebali ići svi pušači između 55 i 80 godina, koji su pušili, u prosjeku, najmanje jednu kutiju cigareta dnevno tokom 30 godina, ili bivši pušači u toj dobi koji su pušili toliko i prestali u posljednjih 15 godina.

Pasivno pušenje uzrokuje 25% slučajeva nemikrocelularnog karcinoma pluća kod nepušača. Istraživanja su pokazala da partneri pušača imaju 20% više šansi da razviju karcinom pluća.
Od ostalih faktora rizika treba pomenuti plućnu tuberkulozu, jonizirajuće zračenje, zagađenje vazduha, te genetske predispozicije.

Vlade razvijenih zemalja u svijetu pokušavaju smanjiti broj oboljelih uvođenjem zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima.

Liječenje

Liječenje karcinoma pluća je moguće na nekoliko načina: hirurški zahvat, hemioterapija (citostatici), terapija zračenjem, te savremena molekularna (ciljana) terapija.

Danas, sa napretkom u savremenoj medicini, uzorak karcinoma pluća uzet prilikom biopsije, može biti testiran na karakteristične tumorske pokazatelje koji daju prognozu toka bolesti i informacije o adekvatnoj i neophodnoj terapiji. Ta obilježja mogu biti proteini na površini maligne ćelije ili geni unutar ćelije. Biomarkeri mogu predvidjeti ponašanje maligne ćelije ili ukazati na ciljanu terapiju koja pored bolje efikasnosti ima manje neželjenih dejstava, te je kvalitet života oboljelog unaprijeđen. Trenutno se testiranje na biomarkere u BiH provodi u Banja Luci.

Vrlo je važno odrediti vrstu karcinoma pluća, jer se mikrocelularni i nemikrocelularni karcinom liječe na različit način. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, karcinom pluća može biti izlječiva bolest.