Search

Oprezno sa diklofenakom

Oprezno sa diklofenakom

Lijekovi iz grupe nesteroidnih antireumatika, koji se koriste za liječenje boli su jedni od najpropisivanijih. Međutim, treba biti oprezan s njihovim korištenjem, posebno sa diklofenakom za kojega je nedavno otkriveno da može biti rizičan za srce.

Piše: mr. ph. Ivica Milun

Diklofenak je lijek koji djeluje kao analgetik (protiv boli), kao antipiretik (protiv povišene tjelesne temperature) i antiinflamatorno (protiv upale). Spada u grupu nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Lijek je namijenjen (indiciran) za liječenje raznih reumatskih bolesti (primjerice reumatoidni artritis, spondiloza, artroza) i pomoć kod bolova različite etiologije (različitog porijekla).

Kao takav je do sada bio jedan od najviše propisivanih lijekova za liječenje boli. Međutim, najnovija znanstvena otkrića govore kako sa ovim lijekom treba biti oprezan.

Tako su uvedene nove kontraindikacije i upozorenja nakon ocjene kardiovaskularne sigurnosti diklofenaka provedene u zemljama Evropske unije. O ovim saznanjima su obavješteni svi zdravstveni radnici u EU, ali također i u našoj zemlji posredstvom Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALMBiH) koja prati prijavu eventualnih neželjenih efekata na lijekove, te vodi računa o kvalitetu svih lijekova kojima se prometuje u BiH.

Kada biti oprezan?

Rizik sa diklofenakom se više povećava ako vi već imate viši rizik, tako se ne preporučuje duža upotreba ako ste već imali srčani ili moždani udar, ili ako imate srčanu insuficijenciju, blokade krvnih sudova srca ili mozga ili neku operaciju da očisti ili premosti takve blokade, ili cirkulatorne probleme koji ograničavaju protok krvi u vašim udovima.

Ukoliko imate i druge faktore rizika kao što su visok krvni pritisak, visok nivo kolesterola u krvi, dijabetes, ili ako pušite, vaš ljekar će procijeniti da li ćete uzimati diklofenak i najbolji način da ga uzimate.

Ako ste na dugoročnoj terapiji diklofenakom, neophodno je da se razmotri opravdanost dalje primjene tretmana. Razgovarajte sa svojim ljekarom na sljedećem zakazanom terminu. Međutim, ne bi trebalo da prestanete da uzimate svoju terapiju bez razgovora sa svojim ljekarom.

Razgovarajte sa ljekarom ili apotekarom

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, razgovarajte sa vašim ljekarom ili apotekarom. Sveukupno, korist primjene ovog lijeka je veća od njegovog rizika, ali postoji malo povećanje rizika od srčanog ili moždanog udara kod pacijenata koji redovno uzimaju diklofenak, pogotovo u visokim dozama (150 mg dnevno) i tokom dužeg vremena. Ako 1.000 pacijenata sa umjerenim rizikom uzima diklofenak tokom jedne godine, bilo bi oko 3 dodatna slučaja infarkta među njima, u poređenju sa pacijentima koji ne uzimaju diklofenak.

U Bosni i Hercegovini trenutno je odobreno 35 lijekova sa aktivnom supstancom diklofenak u više različitih oblika (tablete, kapsule, supozitorije, rastvor za injekciju) koji djeluju sistemski. U svjetlu gore navedenog, opravdanost daljeg uzimanja diklofenaka treba biti revidirana na sljedećem zakazanom terminu kod Vašeg ljekara.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

Važne informacije

Lijekovi koji sadrže diklofenak mogu dovesti do pojave kardiovaskularnih neželjenih dejstava koja mogu biti izraženija ako se oni primjenjuju u visokim dozama i dugotrajnom liječenju. Diklofenak je sada kontraindikovan kod bolesnika s utvrđenom kongestivnom srčanom insuficijencijom, ishemijskom srčanom bolešću, perifernom arterijskom bolešću ili cerebrovaskularnom bolešću. Kod bolesnika s navedenim poremećajima treba ponovno razmotriti način liječenja. Liječenje diklofenakom kod bolesnika sa značajnim rizičnim faktorima za kardiovaskularne događaje (npr. povišen krvni pritisak – hipertenzija, povišene masnoće u krvi – hiperlipidemija, šećerna bolest i pušenje) smije se započeti samo nakon pažljive procjene. Potrebno je propisivati i primjenjivati najmanju efikasnu dozu lijeka što je kraće moguće, čime se rizik od neželjenih dejstava ovih lijekova svodi na minimum. Također, trenutno dostupni podaci upućuju na povezanost primjene diklofenaka i povećanog rizika arterijske tromboembolije.