Search

Volite čitati prije spavanja? Neka to bude prava knjiga!

Volite čitati prije spavanja? Neka to bude prava knjiga!

Ljubitelji čitanja koji uživaju u e-knjigama pred spavanje mogu naškoditi svom zdravlju, upozoravaju naučnici, prenosi Daily Mail.

Istraživanjem je utvrđeno da osobe koje čitaju uređaje sa pozadinskim osvjetljenjem u mraku teže utonu u san, nekvalitetno spavaju i ujutru se bude umorniji u poređenju sa osobama koje čitaju klasične knjige.

Naučnici upozoravaju da čitanje elektronskih knjiga noću može poremetiti naš dnevni ritam, odnosno unutrašnji sat, što ima negativne učinke na zdravlje.

Poznato je da plavo svjetlo koje emituju ovi uređaji usporava proizvodnju hormona spavanja, melatonina.

Stručnjaci naglašavaju da je ovo istraživanje izuzetno važno jer hronični nedostatak sna povećeva opasnost od kardiovaskularnih bolesti, te bolesti metabolizma, poput gojaznosti i dijabetesa, kao i raka.

Tokom dvosedmičnog istraživanja, 12 učesnika je čitalo elektronske knjige četiri sata prije spavanja. Eksperiment je ponovljen i sa klasičnim knjigama. Otkriveno je da su oni koji su čitali na ekranima bili manje pospani u večernjim satima i trebalo im je 10 minuta više vremena da utonu u san. Imali su manje REM sna, te se budili umorniji.

Voditeljica istraživanja dr Anne-Marie Chang je rekla da ekrani mogu imati ”izuzetno snažan uticaj na prirodne obrasce spavanja”.

”U proteklih 50 godina došlo do pada prosječnog trajanja kvaliteta sna. Obzirom da sve više ljudi koristi elektronske uređaje za čitanje, komunikaciju i zabavu,  posebno djeca i adolescenti koji već imaju nedostatak sna, hitno su potrebna epidemiološka istraživanja koja bi pratila dugoročne posljedice tih uređaja na zdravlje i sigurnost”, dodao je Dr Charles Czeisler, koji je učestvovao u istraživanju.

Istraživanje je provedeno od strane Penn State i Harvard Univerziteta u SAD-u i objavljeno u Proceedings of the National Academy of Science.