Search

Način na koji živimo može uzrokovati više vrsta raka

Način na koji živimo može uzrokovati više vrsta raka

Vođenjem zdravijeg života možemo spriječiti više od četiri od 10 vrsta raka, tvrde stručnjaci, prenosi BBC.

Najnoviji podaci britanskog Centra za istraživanje raka pokazuju da je pušenje najveći faktor rizika koji se može izbjeći, a odmah nakon njega je nezdrava ishrana.

Zatim se preporučuje ograničavanje unosa alkohola, kao i redovno vježbanje.

Prema podacima za period od pet godina, od 2007. do 2011. godine, više od 300.000 registrovanih slučajeva raka povezano je sa pušenjem.

Još 145.000  slučajeva povezano je sa nezdravom ishranom koja sadrži previše prerađene hrane.

Pretilost doprinosi razvoju raka u 88.000 slučajeva dok je alkohol zaslužan za 62.200 slučajeva. Dodatni faktori rizika su oštećenja kože od sunca i fizička neaktivnost.

”Nema sumnje da određene promjene životnih stilova mogu imati veliki uticaj na rizik od obolijevanja od raka, a istraživanja širom svijeta ukazuju na iste faktore rizika”, rekao je profesor Max Parkin, sa Univerziteta ”Queen Mary” u Londonu.

“Vođenje zdravog života ne može garantovati da neko neće oboljeti raka, ali poduzimajući pozitivne korake danas smanjujemo rizik od nastanka raka u budućnosti”, dodao je.

Javno zdravstvo Engleske naglašava da zdrav način života može igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od raka.

Zato su kampanje čiji je cilj podizanje svijesti kod ljudi, o štetnosti pušenja i alkohola, o zdravoj ishrani  i zaštiti od sunca, izuzetno značajne.