Search

I na sapunima žive bakterije!

I na sapunima žive bakterije!

Na čvrstim sapunima koje većina nas svakodnevno koristi za pranje ruku itekako postoje bakterije, tvrdi naučnica Elaine L. Larson, profesorica epidemiologije na Univerzitetu Columbia.

Bakterije mogu i najvjerovatnije žive na svim čvrstim sapunima, ali je malo vjerovatno da ćete se od njih razboljeti ili dobiti infekciju na koži. Oni koji imaju oslabljen imunitet ipak bi se trebali držati tečnog sapuna. Ako ste zdravi, vaše tijelo neće imati problem da se obrani od bakterija, piše Huffington Post.

Bakterije žive prilično sretno u ”sluzi” čvrstog sapuna, ali nekoliko jednostavnih stvari, koje vjerovatno već radite,  učinit će da bakterije nemaju nikakve posljedice za vas. Prije korištenja sapun isperite vodom i čuvajte ga na suhom mjestu da se bakterije ne mogu razmnožavati na njemu.

Ako sapun dijelite sa ostalim ukućanima, nema potrebe da se brinete jer ionako imate iste mikroorganizme.

Javni prostori obično nemaju čvrstih sapuna, a ukoliko se nađete u situaciji da ga morate koristiti prvo sapun dobro isperite vodom, duže perite ruke i na kraju ih dobro isperite. Ako perete ruke dovoljno dugo, bakterije koje se nalaze na sapunu vjerovatno će biti isprane.