Search

Konzumiranje alkohola prije spavanja narušava san

Konzumiranje alkohola prije spavanja narušava san

Alkohol pomaže pri uspavljivanju, ali kvari kvalitet sna i dovodi do ranijeg buđenja.

Mongi popiju čašicu ili dvije pred spavanje da bi se opustili i lakše zaspali. Međutim, doktori upozoravaju da to i nije tako dobra ideja. Jedna čaša vina može pomoći pri uspavljivanju, ali će pokvariti kvalitet sna. To je zato što alkohol utiče na moždni sistem spavanja i buđenja. Vremenom, redovno pijenje može dovesti čak i do nesanice, piše Daili Mail.

Tim ljekara, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Missouri, proučavao je učinke alkohola na spavanje više od pet godina. Zaključili su da se alkohol ne bi smio koristiti kao pomoć za uspavljivanje.

Dr. Mahesh Thakkar, vođa istraživanja, objasnio je kako je istraživanje pokazalo da alkohol utiče na moždani mehanizam koji reguliše uspavanost i budnost. Ako se dovoljno ne naspavate, vaše tijelo ispušta adenozin koji pojačava potrebu za snom, a alkohol utiče na taj sistem ravnoteže.

Iako ćete nakon konzumiranja alkohola spavati dobro prvih nekoliko sati, moguće je da će dovesti do ranijeg buđenja. Razlog može biti i to što je alkohol diuretik pa tjera tijelo da izbacuje vodu, što uzrokuje da ljudi imaju potrebu često ići u toalet.