Search

Imate visok krvni pritisak? Preporučuje se nordijska ishrana

Imate visok krvni pritisak? Preporučuje se nordijska ishrana

Ako se hranite kao Vikinzi možete smanjiti štetne efekte prekomjerne tjelesne težine i rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživanje je pokazalo da nordijska ishrana bogata ribom, povrćem, bobičastim voćem i uljem repice smanjuje štetne efekte prekomjerne tjelesne težine, piše Daily Mail.

Nordijski naučnici su otkrili da ova ishrana može spriječiti upalu koja je povezana sa mnogim bolestima koje uzrokuje pretilost. Zaustavlja ekspresiju gena u masnim ćelijama pronađenim ispod kože, koje su povezane sa upalom. Vjeruje se da upala potkožnog masnog tkiva može uzrokovati mnoge zravstvene probleme kao što je dijabetes tipa 2 i visok krvni pritisak.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu objavili su studiju koja je pokazala da su pretili Danci na zdravoj nordijskoj ishrani izgubili tri puta više kilograma nego oni koji su jeli tipičnu hranu tipa mesnih okruglica, pizze i špageta.

Istraživači sa Univerziteta Istočna Finska pokušali su saznati može li nordijska ishrana uticati na upalu koja uzrokuje hronične bolesti poput visokog krvnog pritiska bez gubitka težine.

Posmatrali su srednjovječne muškarce i žene koji su imali karakteristike dva metabolička sindroma, kombinaciju dijabetesa tipa 2, visok krvni pritisak ili pretilost. Tokom razdoblja od 18 do 24 sedmice, polovina ispitanika jela je prema principima nordijske ishrane bez ograničavanja kalorija, dok je ostatak ispitanika jeo normalno – po principima zapadnjačke ishrane uz više mesa i tjestenine. Istraživači su ih vagali, mjerili im pritisak te analizirali njihovo masno tkivo prije, za vrijeme i na kraju studije.

Otkrili su razlike u funkcionisanju čak 128 gena u masnom tkivu kao rezultat prehrane.

Nordijska ishrana utičući na gene reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka, dijabetesa tipa 2 i raznih upala u tijelu. Ona ne utiče na genetiku i sklonost nekim bolestima, ali može uticati na djelovanje tih gena i prevenirati bolesti.

Veoma je značajno da ishrana može uticati na ekspresiju gena povezanih sa upalom, bez gubitka težine.