Search

Koliko često perete vašu pidžamu?

Koliko često perete vašu pidžamu?

Istraživanje je pokazalo da većina nosi istu pidžamu dvije sedmice, a stručnjaci upozoravaju da time rizikuju razne opasne infekcije.

Bilo da se radi o tradicionalnoj dvodijelnoj pamučnoj pidžami ili spavaćici, veoma je bitno koliko često je mijenjate, odnosno perete.

Novo istraživanje je pokazalo da muškarci nose istu pidžamu dvije sedmice za redom, dok žene u prosjeku pidžame peru svakih 17 dana.

Stručnjaci za higijenu upozoravaju da nošenje iste pidžame tako dugo može dovesti do kožnih infekcija, cistitisa, pa čak i do MRSA-e.

Sally Bloomfield, profesorica u Školi za higijenu i tropsku medicinu u Londonu, je izjavila za Daily Mail: ”Pidžame su direktno na koži svaku noć. Mrtve ćelije kože neprestano opadaju i zadržavaju se na pidžami.”

”Te mrtve ćelije su pune mikroorganizama. Jer svi mi imamo mikroorganizme koji žive na koži i u crijevima, koji nisu štetni za njih. Ali ako završe na pogrešnom mjestu mogu uzrokovati probleme.”

”Dosta nas nosi stafilokok bakteriju, koja može dovesti do infekcije ako dođe u kontakt sa posjekotinom ili modricom. Svi nosimo i Escherichia coli bakteriju u crijevima, od koje većina sojeva nije štetno, ali ako završi u urinarnom traktu može izazvati infekciju koja uzrokuje cistitis (infekciju urinarnog sistema)”, dodala je ona.

Neki čak nose i zlatni stafilokok (MRSA), koju je u zadnje vrijeme veoma teško liječiti zbog otpornosti na antibiotike.

Najčešći izgovor žena za dugo nošenje je da imaju više pidžama pa su zaboravile koju su nosile i koliko dugo.

Više od polovine, 51 posto, reklo je da pidžamu ne peru redovno jer je nose tek par sati tokom noći.

Muškarci su okrivili svoje partnerice, 73 posto njih je reklo da oni ne peru odjeću i nose ono što im se nađe pri ruci. A neki da nemaju puno pidžama, pa nose ono što imaju.

 Profesorica Bloomfield naglašava da mikrobi mogu preći s čovjeka na čovjeka.

”Prilikom presvlačenja mikrobe s pidžame možete prenijeti na drugu odjeću. Kada je perete, ako je jako kontaminirana mikrobima, oni će se prebaciti i na drugu odjeću. Zato pidžame treba prati najmanje jednom sedmično.”

Pranje bi trebalo uništiti većinu mikroba, ali ako ste pidžamu nosili dosta dugo neki od njih će ostati i prebaciti se na donje rublje i drugu odjeću koja dolazi u kontakt sa kožom.

Ovo je posebno važno za osobe koje žive sa više ljudi, kao što su višečlane porodice ili studentski stanovi.