Search

Redovno spavanje tokom dana poboljšava pamćenje i učenje kod beba

Redovno spavanje tokom dana poboljšava pamćenje i učenje kod beba

Naučnici Sheffield i Ruhr univerziteta su otkrili da djeca koja odspavaju bar 30 minuta bolje zapamte nove vještine koje su naučila.

Dnevno spavanje je veoma bitna rutina svake bebe jer direktno utiče na psihički i fizički razvoj male djece. Međutim, naučnici sada vjeruju da spavanje preko dana značajno utiče i na poboljšanje pamćenja kod beba.

U prvoj studiji ove vrste, koju je vršio tim Sheffield i Ruhr univerziteta iz Bohuma u Njemačkoj, utvrđena je veza između sna i razvoja bebe u prvoj godini života, piše Daily Mail.

Oni su otkrili da pola sata spavanja može pojačati pamćenje kod beba, te pomoći da zadrže nove vještine koje su naučile.

Tokom studije, u kojoj je posmatrano 216 beba starosti do 12 mjeseci, testirane su sposobnosti beba da zapamte novonaučene vještine.

Bebama koje su učestvovale pokazano je kako da skinu rukavicu sa ruke lutke, što su trebale ponoviti za 24 sata. Eksperiment je otkrio da su samo bebe koje su odspavale poslije učenja zapamtile kako da skinu rukavicu, dok se one druge nisu ni sjećale tih novih informacija.

”Ovi rezultati su od velike važnosti za roditelje i pedagoge, jer pokazuju da dojenčad nabolje uče nove informacije prije nego utonu u san”, rekla je dr Jane Herbert, istraživač na Odsjeku za psihologiju Univerziteta Sheffield.