Search

Stresni poslovi mogu povećati rizik od moždanog udara

Stresni poslovi mogu povećati rizik od moždanog udara

Ljudi koji imaju zahtjevne poslove i veći pritisak na poslu, izloženi su većem riziku od razvoja jedne vrste moždanog udara, sugerišu istraživanja, prenosi Reuters Health.

Ranija istraživanja su naporne i stresne poslove povezivala i s povećanim rizikom od srčanog udara.

Najnovije istraživanje, zasnovano na analizi podataka 14 ranijih istraživanja u Europi, stres na poslu povezuje sa 24 posto većim rizikom od razvoja ishemijskog moždanog udara. Takva vrsta moždanog udara se dogodi kada mozak ne dobija dovoljno kisika, primjerice, uslijed začepljenja arterija.

Na svakih 100.000 Europljana godišnje ishemijski moždani udar dobije 115 muškaraca i 75 žena.

Međutim, važno je napomenuti da su povišen krvni pritisak, dijabetes, povišen holesterol i porodična historija moždanog udara veoma važni faktori rizika.

Poznato je da stres može izazvati oslobađanje sa stresom povezanih hormona, što uveliko utiče na metabolizam, imunološki i kardiovaskularni sistem. Ishemijski moždani udar, kao i srčani udar, je usko povezan s aterosklerozom.

Zato istraživači, pored izbjegavanja stresa, preporučuju kontrolisanje krvnog pritiska, zdravu ishranu, zdravu tjelesnu težinu, izbjegavanje pušenja i redovno vježbanje.