Search

Sjedenje vas može ubiti, čak i ako vježbate

Sjedenje vas može ubiti, čak i ako vježbate

Jedna od vaših omiljenih aktivnosti vas zapravo može ubiti.

Skoro cijeli svijet funkcioniše sjedeći. Kada vozite, sjedite. Kada radite u uredu, sjedite. Kada gledate televiziju, naravno sjedite.

Nova studija, objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, je pokazala da ova vrsta fizičke neaktivnosti povećava šanse za dobivanje bolesti ili stanja koja će nas ubiti prerano, čak i ako redovno vježbamo, piše CNN.

Istraživaći iz Toronta došli su do tog zaključka nakon analize 47 studija o fizičkoj neaktivnosti. Oni su svoje podatke prilagodili kako bi uključili i one koji redovno vježbaju. Zaključak je da količina sjedenja nadmašuje količinu vježbanja. Naravno, što više vježbate, manji su efekti sjedenja.

Rezultati su pokazali da sjedenje može povećati šanse za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i raka, te hroničnih bolesti kao što je dijabetes tip 2.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, fizička neaktivnost je četvrti vodeći faktor rizika odgovoran za smrt ljudi širom svijeta.

Dugotrajno sjedenje, u prosjeku osam do 12 sati dnevno, ili više, povećava rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 90 posto.

Šta možemo uraditi kako bi što manje vremena proveli sjedeći?

Autori studije dali su nekoliko jednostavnih prijedloga.  Prvi i najvažniji je da moramo biti svjesni koliko ustvari sjedimo. Na taj način možemo napraviti plan kako ćemo to smanjiti postepeno svake sedmice. Dok ste na poslu, prošetajte na minut ili dva svakih pola sata. Ako gledate televiziju, također napravite par koraka ili neku vježbu dok traju reklame.

Studija je takođe ustanovila da stojeći sagorijevamo dva puta više kalorija nego sjedeći.